Проф. Рачев: Още малко търпение, ето кога идва топлото

Ще посрещнем Цветница с валежи, времето е характерно за пролетта, увери климатологът

Наистина е много студено. До този момент април е с 4-5 градуса под нормата, но днес ще има някакъв светъл лъч, повече слънчице, но няма да е топло. С тези думи започна днешната си прогноза в ефира на bTV проф. Георги Рачев.

По думите му на утрешния Лазаровден „ще започне добре деня, после ще позавали в някои места в България“.

Цветница ще посрещнем с валежи, в повечето случаи в западната половина на страната, а към понеделник – и в източната. Динамично ще е времето, но и характерно за пролетта. А в този случай – и студено.

Очаквам снеговалежи в планините от неделя следобед – поне 20 см. Трябва да имаме търпение до сряда, защото от четвъртък си става доста топло и почти влизаме в нормата, увери проф. Рачев.

„Повечето дъждове на Цветница ще са в Западна България, а в понеделник ще се изместят в Източна България. В Североизточна България миналата седмица имаше температури до минус 8 градуса на някои места – там реколтата от кайсии и праскови беше изцяло компрометирана“, посочи проф. Рачев.

Сняг е валял в съдените ни Сърбия и Румъния, като покривката е била над 20 сантиметра.

„Западна Сърбия и Североизточна Румъния отнесоха най-сериозните снеговалежи. В Румъния достигнаха до 35 сантиметра, което е много уникално за тази част от годината. Ние се измъкнахме тихичко. В планините натрупа хубава снежна покривка. Ще има за едно последно спускане. От неделя ще има поне нови 20 сантиметра до сряда. След това ще стане по-топло и почти влизаме в нормата. По-влажното и студено време приключва във вторник и сряда“, допълни климатологът.

„До Великден на доста места ще се напълни месечната доза на валежите. Прекратяваме и отрицателните минимални температури, особено в земеделските части на България“, обясни Георги Рачев.

В София няма да е чак толкова страшно откъм градуси, колкото някои си мислят. В събота ще има на места леки превалявания, а от сряда вече времето ще става по-хубаво, по-топло. От четвъртък ще е и с още 2-3 градуса нагоре.

Валежите няма да са малко и в Пловдив – особено понеделник и вторник. После ще се затопля и там.

На морето, този път си избрах Бургас, ще има също повече валежи в понеделник и вторник, а от сряда ще започне чувствително да се затопля.

В Добрич също първите дни от седмицата ще са валежни, иначе ще е сравнително хубаво времето, с повече слънце днес.

В Плевен ще има 20 литра на кв. метър понеделник и вторник, но не съм сигурен, че точно така ще стане. Но валежи ще има, които са и крайно необходими, особено в този моменти.

Във Враца ще е същото – първите дни валежи, после затопляне, от сряда нататък и към 15 градуса.

На Балканите снеговалежите – снегът е доста мокър, най-вече в Североизточна Румъния, където стигнаха до 35 см., което е уникално за тази част от годината. На България й се размина, като че ли. Едно последно спускане на ски преди Великден, няма да е лошо.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене