Природолюбители монтираха табели по екопътеката за Кръста с мисли на българските покорители на Еверест

Адвокат Васил Васев, който поддържа кондицията си за международните планински ултрамаратони с тренировки по баирите на благоевградските села, вече не е самотен бегач на дълги разстояния. Той организира екотурове през уикенда за приятели, в които им разкрива природните прелести и позабравени исторически забележителности в околностите на града. В групата му са запалени любители на спорта и природата, като бизнесмена и ексшеф на БАБХ – Благоевград Стоян Мавродиев, еколога и бивш директор на НП „Рила“ Владимир Милушев, бившия кикбоксьор Христо Николов, IT специалиста Георги Тимчев и др.

„Много малко хора от Благоевград знаят какво има около града. Дори не са чували за стария турски пост при Горно Демирево, където е била някогашнатаграница на Османската империя и Княжество България. В местността Преслопа започват мегалитните светилища до Царев връх и всички върхове, които се виждат от Благоевград – Прашка, Ралито, Килеро, Деризмиица, Ризваница. В една от махалите на село Бистрица е храмът на Св. Йоан”, разказва планинският „гуру“, който подбира интересни маршрути за своите последователи. А те се множат, като към групата в социалната мрежа се присъединяват и студенти.

Адвокат Васев организира често и акции за почистване на планинските екопътеки, в които включва децата си. Примерът му изглежда е заразителен, защото пътеката до връх Чакалица е чиста.

Отскоро по екопътеката за Кръста над Благоевград има нови табели с цитати от българските покорители на Еверест – Христо Проданов, Людмил Янков, Боян Петров. Те са поставени върху дърветата вместо маркировка, за да ориентират туристите, които през почивните дни са изключително много, като преобладават децата.

Природолюбители са запретнали ръкави и са почистили потъналите в бурени пътеки и стълбища към хотел „Бор“, който иначе е превърнат в руина. Има дори два фитнеса на открито, които могат да бъдат ползвани от благоевградчани. Уредите са монтирани от местни жители, които не желаят публичност, но милеят за града.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене