Диетолог: Това са най-добрите прочистващи пролетни диети

Не без основание червата са известни като „втория мозък“ на тялото. Всичко това се дължи на факта, че те играят ключова роля не само в храносмилането, но и в други системи на организма. Достатъчно е да споменем факта, че правилното им функциониране предпазва организма от заболявания и стимулира имунната система. Пролетта е времето, когато повечето от нас искат да променят навиците си. Добра идея е да се погрижим за червата!

Това ще помогне не само да ги почистите, но и да подобрите обмяната на веществата, да облекчите натоварването на черния дроб и бъбреците, както и да наберете сили и да подобрите състоянието на кожата.  Как да се погрижим за червата през пролетта? Разберете за най-добрите диети за прочистване на червата!

Защо червата са толкова важни?

Ако някой си мисли, че червата са важни само в контекста на храненето, жестоко се лъже. Да, те са тези, които позволяват – заедно със стомаха – храносмилането на храната и приемането на хранителни вещества от нея, които са от съществено значение за функционирането. Но с това техните свойства не се изчерпват! Всичко това се дължи на присъстващата в тях бактериална флора, която поддържа имунитета.

За да функционират правилно червата, е необходимо да се осигури доброто им снабдяване с вода, както и да се осигури балансирано и здравословно хранене.

Пролетна детоксикация

Ако подозирате, че червата ви не функционират както трябва поради фекални отлагания, си струва да проведете детокс. Можете да направите радикални промени в диетата си или да направите пролетен детокс. Не е необходимо да се подготвяте за нея, но си струва да знаете какво да не правите по време на лечението. Най-добре е да се въздържате от силно преработени храни, бързи закуски, червено месо, кафе и чай, сладкиши и, разбира се, алкохол и тютюнопушене.

Ако решите да въведете пролетен детокс за червата, нищо не ви пречи да въведете и минимална физическа активност, за да подобрите функционирането на органа. Разбира се, не е необходимо веднага да прибягвате до много натоварващи упражнения; достатъчни са по-чести разходки, скандинавско ходене, каране на колело или посещение на плувен басейн.

Когато тези аргументи не ви убедят да приложите пролетна детоксикация на организма си, струва си да споменем, че това ви помага да свалите няколко излишни килограма, което със сигурност ще ви помогне да подобрите настроението си.

Най-добрите диети за пречистване

Ако искаме бързо да прочистим червата, си струва да посегнем към кратки монодиети. Те включват ядене на една съставка в продължение на няколко дни подред. Въпреки че монодиетите не се препоръчват от диетолозите за дълги периоди от време, процедури от няколко дни няма да съсипят организма, а могат ефективно да прочистят червата от отлагания. Кои са най-подходящите за пролетен детокс?

Ябълковата диета – както подсказва името, тя включва ядене само на ябълки в продължение на три дни.

По време на нейната продължителност разделете продуктите на пет хранения, така че всеки ден да изяждате общо два килограма плодове. Ябълковата диета е солидна доза фибри, които със сигурност ще подкрепят червата и ще им помогнат да се прочистят. Освен това плодовете са резервоар на витамин С, категоризиран като мощен антиоксидант, който помага за освобождаването на организма от токсините. Струва си да се знае, че витамин С подпомага синтеза на колаген, така че спазването на ябълковата диета ще ви помогне да запазите красивия си вид за по-дълго време.

Кефирна диета – в основата ѝ е не само кефирът, но и други продукти, но ферментиралата млечна напитка е най-важната в тях. Консумацията ѝ не само помага на червата да се прочистят, но и съдържащите се в нея живи бактериални култури карат имунитета на организма да работи по-добре.

Диетата с кефир продължава пет дни. През първия трябва да ядете само постна извара, през втория и третия трябва да пиете само обезмаслено кисело мляко в достатъчно количество, за да задоволите глада си, през четвъртия можете да включите сурови и варени зеленчуци, а на петия е позволена порция постно варено птиче месо.

През целия период на кефирната диета храненията трябва да бъдат съставени по такъв начин, че във всяко от тях да бъде включено кефир. Зеленчукова диета – всъщност това не е монодиета, но при нея значително се ограничава приемът на други храни. Както подсказва името, тя се основава на зеленчуци в различни форми и пропорции, но в идеалния случай те трябва да се консумират сурови. Разбира се, нищо не пречи те да бъдат разнообразявани и поднасяни и бланширани или печени, а вкусовете им могат да бъдат обогатени с пресни или сушени билки, както и с плодове или ядки.

Зеленчуковата диета не изключва консумацията на супи, но е добре да се знае, че основата им трябва да е зеленчуков бульон вместо класическия.

actualno.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене