Започна ключовата визита на Макрон в Китай (СНИМКИ)

Френският президент Еманюел Макрон пристигна в Пекин на посещение, в рамките на което се надява да разубеди Китай да подкрепя инвазията на Русия в Украйна и същевременно да установи по-тесни търговски връзки, предаде АФП.

Макрон ще се стреми да отстоява твърда позиция по отношение на Украйна по време на разговорите със своя колега Си Дзинпин и ще предложи „друг път“ от директния конфронтационен тон, който често се чува от Вашингтон, заяви пред репортери служител от неговата канцелария преди тридневното пътуване.

Целите на френския лидер включват запазване и ребалансиране на търговските връзки на Китай с Европа, както и запазване на френските интереси в Азиатско-тихоокеанския регион, където Париж се смята за играч поради отвъдморските си територии и военни мисии.

В навечерието на посещението си Макрон е обсъдил пътуването си до Китай и подкрепата за Украйна по време на телефонен разговор с президента на САЩ Джо Байдън, съобщи Белият дом.

Според френски дипломатически източник двамата лидери са заявили, че искат Китай да помогне за „ускоряване“ на търсенето на решение на войната.

Разговорът е показал „общата воля на Франция и САЩ да ангажират китайците да ускорят заедно с нас прекратяването на войната в Украйна и изграждането на траен мир“, заяви източникът.

Президентите на САЩ и Франция се надяват също така „да получат от китайците принос към глобалните усилия за солидарност между Севера и Юга“ и да изградят „обща програма“ в областта на климата и биоразнообразието.

Макрон кацна в Пекин около 15:15 ч. (07:15 ч. по Гринуич), съобщиха Елисейският дворец и китайските държавни медии.

Макрон в Китай
БТА

 

Той трябва да се срещне с френските жители в столицата преди разговорите в четвъртък с китайските лидери и държавната вечеря вечерта.

В петък той ще пътува до Гуанджоу в Южен Китай, за да се срещне с местни студенти, като ще вземе със себе си широка делегация от висши политици, бизнес лидери и дори известни личности, включително композитора Жан-Мишел Жар.

Посещението на Макрон – първото му от четири години насам – съвпада със срещата между тайванския президент Цай Инг-уен и председателя на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти в Калифорния.

Макрон в Китай
БТА

 

Пекин заяви, че ще „следи внимателно ситуацията и твърдо ще защитава националния суверенитет и териториалната цялост“, и предупреди републиканеца Маккарти, че ще си „играе с огъня“, ако се срещне с Цай.

Присъствието на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която се срещна с Макрон в Париж в понеделник, за да координира подготовката, е ясен знак, че пътуването ще се разпростре и извън Франция.

В речта си миналата седмица фон дер Лайен предупреди Пекин да не подкрепя пряко войната в Украйна, като същевременно изключи възможността ЕС да се „отдели“ от Китай.

https://www.vbox7.com/play:bdbeb1ad56

 БГНЕС

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене