Нови случаи на Ковид-19 в МБАЛ – Гоце Делчев, деца са приети с инфекциозна мононуклеоза

Трима нови пациенти с коронавирусна инфекция са приети вчера в инфекциозно отделение на МБАЛ – Гоце Делчев. Постъпилите за болнично лечение са около 80-годишни, като най-възрастната е жена на 92 г.

Броят на хоспитализираните с Ковид-19 започва да се повишава през последната седмица, като към момента ситуацията е – едни изписват, други постъпват. Всички 12 легла в отделението са пълни, като вчера до обяд са приети 6-има пациенти, заяви дежурният лекар д-р Емилия Поюклиева.

Освен тримата заразени с коронавирус за лечение е приет мъж с херпес зостер, както и две малки деца с инфекциозна мононуклеоза. Инфекцията, популярна след лекарите като „болестта на целувката“, се причинява от вируса EBV по въздушно-капков път. Задължително протича с висока температура, ангина и увеличени лимфни възли, най-вече в шийната област, като може да предизвика и уголемяване на слезката и черния дроб при децата.

„В началото личните лекари изписват антибиотици за гнойната ангина – ампицилин или амоксициклин. Ако децата получат обрив (ампицилиново морбили), тогава се познава, че не е обикновена ангина, а инфекциозна мононуклеоза. Лечението, което провеждаме, е с антибиотик, вливания, имуностимуланти – като изопринозин, антихистамин”, обясни д-р Емилия Поюклиева.

Заболяването има продължителност до около 1 месец, а нормализирането на размерите на слезката и черния дроб може да отнеме и до 6 месеца./struma.bg/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене