Старото килийно училище в Разлог е първото самостоятелно учебно заведение изградено в района

Намира се в двора на църквата свети Георги. Храма е трикорабна псевдобазилика без купол изградена от камъни и е вкопан в земята.

-Това е първата по-ново време църква в котловината, не е толкова пищна и т.н., защото са гледали пак да спазват горе долу турските изисквания да не е много по-висока от турчин на кон  това е автентичната от 1834г.камбанарията ремонтираха защото е дървена, но другото си е същото ,имало е и ценни икони ,но са прехвърлени в иконната изложба в Банско.

Училището към църквата се посещава от около 80 деца обучението е било на гръцки и славянски или и на двата езика.

-Тук даваме представа как е било изначалното образование в България, в всеки дом на поповете на долният етаж е имало една стая, килия а те са учили за попове в килийте на Рилския манастир това е нашият университет тук и са били длъжни като се върнат и се запопят да отворят училище в собствената им къща е и такова  в една стая. Михайл Попьосифов който е имал такова училище от 1795г.в къщи 1834г.се освещава църквата веднага първата им работа е била да направят на  следващата година училище, до 1860г.са се изучавали църковните книги, молитви и така да знае като влезе в църквата да може да пее заедно с попа и да познава християнството и някакво смятане и четене елементарно после 1860 Йоан Попмихайлов въвежда ланкастарската взаймоучителна метода.

Най- малките ученици от началния етап на образование са се учили да пишат върху пясъчник.

-Най-напредналите ученици при дядо поп там и при учителя в случая дядо Йоан даскала на хартия, хартията е била скъпа като по-големите тия на плаката са учили малките на пясъчника, тия най-напредналите са учили другите на плаката на хартията и така. Той донася читанки, сметанки и т.н. и географска карта на света и пръв започва да говори тук, че земята е кръгла.

Малко след 1890г.тук започват да преподават и жени първата е Тодорица Попниколова която вече не носи забрадки а европейски рокли наложило и се баща и да наеме гавази и да охраняват училището и обратно за да не и посегнат Турците, броят на учениците нараства и за да се съберат всички под един покрив през 1891г.е построена нова сграда училище Кирил и Методий, но килийното продължава да съществува.

Отварят за посетители Килийното училище в Разлог

-Заради световната финансова криза 29г.парите който са дарили Петър и Иван Каназиреви за структурирането на тази гимназия 300 хиляди златни лира се вижда,че хиперинфлацията ще ги изяде ударно се купуват материали, материалите са поевтинели на една трета и са накупили и направили тухли,керамиди и каквото трябва и са построили тази сграда в центъра и 21век продължава да е училище.

-От Разложкото училище тръгва просветителския процес в района Никола Вапцаров и Никола Парапунов са сред многото му известни възспитаници.

-Тези ученици са революционерите после и военни на Васил Кънчов 91г.му прави впечатление при посещението тук,че доста значим брой грамотни и то добре образовани хора вижда,и то на възраст,това означава,че тази традиция си е имало тук столетия наред къде легално къде нелегално който е бил по-буден е имал възможност да се образова,ето например Тексин Бей като е откривал училището в Якоруда шпалир са били от тук мюсюлманите,от тук християните и той люснал менчето пред училището па се обърнал към мюсюлманите ей тва ще ви закопа вас,защото до този момент те не са имали училище.

Заслужава си да извървите вашите десет хиляди крачки до килийното училище в Разлог където и днес се усеща стремежа към знание и културното израстване на местните хора.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене