Осигуриха спокойно начало за изборния ден в Кюстендилска област

Изборите за Народно събрание започнаха в спокойна обстановка в Кюстендилска област област, информират от ОДМВР. Предприети са всички мерки за охраната на обществения ред, пожарната безопасност и осигуряване спокойното протичане на изборния ден. Охраната на изборните помещения през изминалата нощ протече нормално. Към 07,00 часа днес секционните помещения и съдържащите се в тях материали са предадени на Секционните избирателни комисии. До този момент няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборния процес.

За сигурността на охраната на изборните секции са ангажирани служители на ОДМВР – Кюстендил, РДГП Кюстендил и Драгоман,  РДПБЗН  и дирекция „Жандармерия“, които отговарят за реда и спокойствието в региона. Създадени са дежурни групи, които да реагират при извършено престъпление, свързано с изборите  или такова от общ характер.
Служителите на сектор „Български документи за самоличност“ в ОДМВР – Кюстендил,   и в районните управления в областта ще работят от 08, 30 до 19, 30 ч..

Те ще издават  удостоверения на граждани, чиито документи са изгубени, откраднати, повредени или унищожени или с  изтекъл срок, с оглед упражняване на избирателните права. До момента са издадени от сектор БДС в ОДМВР и поделенията в Дупница, Рила и Бобов дол   14 удостоверения на граждани, които да упражнят правото си на глас.
От полицията допълват, че в изборното помещение не се допускат въоръжени лица, носещи предмети, опасни за живота и здравето на хората, както и такива, употребили алкохол или други упойващи вещества. Забранено е ползването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване. Служителите на МВР се намесват за възстановяване на реда, когато това е необходимо и има съответното решение на избирателната комисия.
127 968 души  в Кюстендилска област са с право на глас. Броят е по-малко със 700 души в сравнение с парламентарните избори през октомври миналата година.В 170 секции избирателите имат възможност да гласуват както с хартиена бюлетина, така и с електронно устройство – в зависимост от желанието им.  В 110 секции се гласува само с хартиена бюлетини. Разкрити  са 6 подвижни секционни комисии в общините: Кюстендил, Дупница, Бобов дол, Сапарева баня, Рила и за първи път и в община Невестино.2 187 лица са подали заявление за гласуване по настоящ адрес. Техният брой за предходния вот е бил 2 110.

Гергана Иванова

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене