„Да изживеем кризата в лукс!“ Тази максима на някои местни държавни чиновници е основната  цел в работата и те си я постигат, при това за нула време.

МБАЛ БЛАГОЕВГРАД – Скандални практики при лечение на пациенти, смърт на родилки и новородени или зле подготвени лекари…

Скандални практики при лечение на пациенти, смърт на родилки и новородени или зле подготвени лекари…

Съмнения, че болницата в Благоевград източва здравната система с вписване на ненужни клинични пътеки…

Темата е деликатна и неблагодарна, тъй като всеки нормален човек храни естествено преклонение пред най-благородната професия. Вероятно по тази причина простосмъртните се смущават при назоваването на проблемите в здравната система.

Истината е, че и лекарите правят грешки, но не си го признават, дори и пред себе си. Смятат, че висшето им е достатъчно. Не се интересуват от новостите в науката и медицината. Третират пациентите като боклуци, а очакват уважение!

Няма никакъв смисъл да изброяваме факти и обстоятелства от черната хроника, тъй като всеки българин знае какво ни е дереджето.

Няма защо да повтаряме като папагали рефрена за достойния труд на хората, спасяващи живот, наистина отлични професионалисти, които лекуват и връщат от небитието.

Дали парите са достатъчни вече е въпрос на гледна точка и почтеност.

По света елитните лекари са добре платени. А корифеите в професията са сред висшата класа. И това е нормално.

Човешкият живот обаче трябва да е по-важен от почивката, цигарките и сериала.

„Да изживеем кризата в лукс!“ Тази максима на някои местни държавни чиновници е основната  цел в работата и те си я постигат, при това за нула време. Най-лесно се харчат пари, когато не са твои, казват старите тарикати – такива като болничният шеф на болницата в Благоевград – доктор Огнян Митев, който не спира да обикаля  света за сметка на пациентите и благоевградските данъкоплатци.

…И се радва на живота, докато на пациентите в Благоевград ежедневно се обяснява – няма пари за това, няма пари за онова. Но за шефа пари винаги има, даже напротив – за другите може да няма, но за него трябва да има.

Ето защо другарят Митев, още щом встъпи в длъжност, поръча на уважавана строителна фирма да му ремонтира кабинета за десетки хиляди лева.

И най-важното –  като говорим за парите в медицината, не бива да пропускаме дребния факт, че българските граждани всъщност са си предплатили здравната грижа чрез своите данъци и осигуровки.  А нали уж това бе в основата на реформата с въвеждането на клиничните пътеки, оказващи се погребални за немалко сънародници. Тоест цял живот плащаш за здраве, а после започват да те източват, докато дишаш, защото винаги има нещо за плащане или за доплащане.

Политически сблъсъци, кадруване, инатлъци и заплахи за реваншизъм, болни хора и изнервен персонал, който се страхува за хляба си.

Това е обстановката в една болница с традиции, през която в годините са минали цели докторски фамилии, работели са потомствени лекари, грижещи се за здравето на стотици семейства.

Ретроспекцията на случващото се в болницата е потресаваща.

През лятото на 2021 г. родилка и бебето й почиват по време на секцио в болницата в Благоевград. 30-годишна родилка е била приета за планирано раждане, но е издъхнала минути след направената пълна упойка.

Смъртта настъпва за по-малко от 5 минути, което попречило на екипа да спаси бебето.

От констатациите на одита по-късно става ясно, че пациентката е била интубирана два пъти и двата пъти неуспешно. След първата интубация се появяват съмнения, че тръбата не е поставена правилно. Пациентката е екстубирана, събудена. Започват действия за повторна интубация, няколко минути след която пациентката умира, въпреки извършените множество реанимационни действия.

„Наистина съдебно-медицинската експертиза доказва, че пряка причина за смъртта на родилката е проблеми при интубацията, които са довели до лошия край. Трудно ми е да коментирам, затова и се провежда това разследване, за да докаже, ако има вина, каква е тя. Най-вероятно, да. Не бих го нарекъл грешка, професията ни е трудна понякога. Просто за секунда, разсейвайки се, лекарят може да причини това, което се случи, за съжаление“, казва тогава Огнян Митев, директор на МБАЛ-Благоевград.

Хаосът в последните години в болницата в Благоевград е толкова голям, че пациенти, попадайки там, спешно търсят начин как да се консултират или преместят в софийска болница, например. „Хората трябва да си знаят правата и да търсят второ и дори трето мнение. Защото само едно мнение може да е опасно, смъртоносно“, говорят открито и без да се притесняват. Все по-често чуваме: „Истинските лекари са много малко и стават все по-малко!“

Потърпевш баща разказва: „Веднага след раждането на моето бебе му е промивано стомахчето и то започна да повръща. Преместиха го в неонатологията. След това го включиха на един антибиотик, след три дни – на втори. Правиха му и рентген, въпреки че със съпругата ми не бяхме съгласни. Детето ни беше абсолютно здраво, само малко по-дребничко. Изписаха ги с жена ми живи и здрави, но минахме през доста перипетии, обяснява в медийното пространство Явор Ичков.

Той чул, че има случаи, в които новородени бебета се „закачат” по клинична пътека и им се правят ненужни изследвания и лечение.

„Изпратихме резултатите от изследванията и снимката на столичен лекар. Той беше категоричен, че детето е здраво, а процедурите не са били належащи. Левкоцитите му бяха малко по-високи, но все пак в нормата”, допълва още бащата.

„Нямам думи, с които да коментирам тези обвинения. Ние правим всичко възможно, за да изпишем живо и здраво бебето, а получаваме упреци“, гневи се шефът на МБАЛ Благоевград, потърсен за коментар. „Родените със секцио деца, които имат проблеми, се преместват в отделението по неонатология. Това се прави и в първите дни, за да може майката да се възстанови след операцията. При това бебе имаше повече повръщане и оттам съмнения за рефлукс и други увреждания. Опасно беше да не аспирира при хранене. Това беше по-специален случай, такива имаме по един на година. Трябваше да се направят малко повече изследвания и снимка, за да се види дали няма някакъв вроден проблем. За щастие, се оказа, че няма. Абсурдно е да се твърди, че всички бебета, както казвате, „минават по клинична пътека”, едва ли не за да получим допълнително пари. Не мога да разбера хората, всеки е с претенции. Да, има случаи като този, в който се налага някакво лечение, но да се твърди, че това е масова практика, не съм съгласен“, гневен е шефът.

Не може да не си зададем въпроса колко добър лекар си, ако нямаш емпатия? Демек колко те бива в лекарската професия, ако не си състрадателен?

Отлично знаем колко подценена е тази професия в България. Знаем и колко разрушена е системата, знаем и как и лекарите, и медицинските сестри имат милион и едно основания да се оплакват.

Обаче знаем и още нещо – ако ще заплатите им да са по милион и един лева месечно, такива хора като гореописания няма да са добри лекари! Защото първото условие да си добър, особено в тази професия, е да проявиш поне капка съпричастност!

Сигурно не всички са такива. Сигурно е, че има добри, съвестни лекари, добри и съвестни медицински сестри. Сигурно е обаче, че средата масово ги извращава. Нужна е и душа!

Боли ни за унищожения авторитет на МБАЛ Благоевград, за това, че децата ни ще трябва да заплащат в частно здравно заведение в съседство на болницата по минимум 500 лева за раждане, по 10 лева за инжекция. Боли ни, когато пишем за смърт на млади хора, боли ни от лекарските грешки, но и много ни боли, когато истинските лекари, сестри, санитари се гърчат от безизходица, неоценени, обругавани и гладни!!!

Защото в МБАЛ Благоевград продължават да работят добри специалисти, денонощно посветени на хората!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене