Квартал Струмско все повече заприличва на село

IskamDumata
Strumsko_Jivotni

Здравейте Топ Преса, искам да ви разкажа за едно мое преживяване, което ми се случи тези дни. Отидох със семейството си до Техномаркет, (Не знам дали да споменавам името на магазина, да не би да е реклама) Но да кажем, че бяхме излезнали на разходка из квартала в който живея вече 45 години. Вървяхме по улица “Струма”, стигнахме до главната улица на Струмско – “Яне Сандански” и се отправихме към магазина и какво да видим, пред нас кози. Водеше ги някакъв дядо, който си носеше и сгъваемо столче, да си поседне, докато козичките си пасат. Дъщеря ми ги снима с мобилния си телефон. Изпращам ви снимката, за да видите какво безобразие е тук в квартала. Покрай козите тичаха и две кучета, лаят хапят се… Беше невъзможно да минем напред, за това изчакахме малко, за да може козите и кучетата да влезнат в тревните площи, за да можем ние да тръгнем към магазина. Срамота е в кой век живеем. Хора, които искат да си отглеждат животни, да си ходят на село. Макар, че квартал Струмско все повече заприличва на село. Значи за дъщеря ми е задължително да ходи с кисенце и ръкавица, за да събира изпражненията (с извинение) на кученцето й (което е голямо само педя), а козаря с козите какво го правим? Не знам дали ще обърнете внимание на писмото ми, предполагам, че не ви е до такива неща, но искам просто да изкажа позицията си на възмутен гражданин.

Благодаря ви
В. Димитров

Strumsko_Jivotni-3

След като получихме писмото веднага направихме справка и се оказва, че г-н Димитров е прав. Собственика на козите няма право да ги разхожда по тротоарите, които са предназначени само за пешеходци. Дори и на велосипедистите е забранено да карат по тротоарите. Така поне пише в Закона за движението по пътищата:

Раздел Осемнадесети
Особени правила за някои участници в движението
Чл. 81.
На водача на двуколесно пътно превозно средство е забранено:
Да управлява превозно средство по площите, предназначени само за пешеходци; тази забрана не се отнася за велосипедисти на възраст до 12 години.

А що се отнася до козите се поразровихме из общинските наредби:

Наредба за отглеждане на животни на територията на Община Благоевград

Чл.1 (1) Настоящата наредба определя реда, начина и условията за отглеждане на селскостопански животни (едър, дребен рогат добитък, свине, птици, зайци, пчели, буби ), както и на други животни със стопанска или спортна цел или като домашни животни.
(2) Разпоредбите на настоящата наредба са задължителни за всички физически и юридически лица, които живеят, временно пребивават или управлението на, които е на територията на Община Благоевград.

Чл.5
(3) Забранява се преминаването и извеждането за паша на животните по централните улици на населените места. При липса на такава възможност кмета ( кметския наместник ) на населеното място определя маршрут при, който използването на централните улици е минимално.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене