Главният еколог Диана Стефанова напуска Община Благоевград

Главният еколог на Община Благоевград Диана Стефанова напуска поста. Днес е последният й работен ден в администрацията, в която работи от 2015 г., след 13 години като експерт в Регионална инспекция по околната среда и водите. В началото на управлението на кмета Илко Стоянов тя оглави „Дирекцията по екология и чиста среда“, която по-късно бе закрита с цел икономии на бюджета. „Ресорът е изключително натоварен и искам да си почина. Имам две предложения за работа, и двете са извън Благоевград, в сферата, в която работя, но доста тежка и по-отговорна и имам нужда от време спокойно да ги обмисля“, коментира решението си да подаде заявление за напускане по взаимно съгласие главният еколог на Благоевград.

Диана Стефанова отбеляза, че си тръгва удовлетворена от добре свършената работа през годините. „Оставям след себе си построено депо, ортофотокарта, общинска система за контрол на качеството на атмосферния въздух и всичко е достъпно за гражданите“, изброи тя най-важните реализирани проекти.

„Предполагам, че се е насочила към частния сектор, но като кмет ще разчитам изключително много на нея в качеството й на външен експерт, който познава добре общината и си разбира от материята“, коментира кметът Илко Стоянов. Той обясни, че през следващия проектен етап еврокомисията поставя изискване в екипите, кандидатстващи с проекти, наред с общинските служители да има задължително и външни експерти и Д. Стефанова би била ценен  специалист, ако бъдещите й ангажименти го позволят.

Щатът на главен еколог в Община Благоевград ще останесвободен и няма да се назначава друг, като работата ще поеме Олга Георгиева, също с диплома на еколог.

Това е петият ръководен пост в общинската администрация, за който кметът Илко Стоянов няма намерение да търси нов човек с цел свиване на директорските щатове. Припомняме, че за разлика от предшествениците си, Стоянов работи в екип само с двама заместник-кметове, като не назначи зам. кмет по сигурността, нито зам. кмет по културата, а Мария Петрова отговаря едновременно и за финансите, и за европроектите. След напускането на Гергана Муртова в общинската администрация няма и директор на дирекция „Общинска собственост и икономическо развитие“, няма директор и на правната дирекция след освобождаването на титуляря при предишния кметски екип Станислава Иванова. По груби сметки петте висши длъжности правят икономии в бюджета на общината в рамките между 15 000 лв. и 20 000 лв. на месец, а болшинството назначения на Стоянов са на ниските експертни нива с цел по-ефективна работа.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА в.Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене