В Предел махала се кълнат: От нашите хора терористи няма

Жителите в Предел махала в Благоевград са категорични, че не познават Сергей Радков, нито пък неговото семейство. 20-годишният младеж е арестуван в Белгия за участие в група, подготвяла атентат. На адреса на улица „Балкан”, на който е регистриран младият мъж, живеят други хора, които нямат нищо общо с него. Новината разбуни ромската махала, но никой не каза, че знае нещо за Сергей. Хората се кълнат, че никой от махалата не е терорист. Ако Сергей е такъв, то той е веруван в Белгия, където е попаднал под влияние на терористични организации. Момчето е напуснало преди много години страната заедно с майка си и останалите си ратя и сестри. Баща му е починал отдавна, а майка му живее в чужина с друг мъж, който е ългарин, но не е от Пиринския край. Много вероятно е там семейството да се е занимавало с просия или някакви незаконни дейности.

„Няма такъв Сергей Радков. Не познаваме нито такова дете, нито такъв младеж. Никога не са живеели тук. Може да има фалшива лична карта, може само да се е водил на този адрес. Много мъже и жени от нашата махала са по чужбина, навсякъде са из Европа, но не вярваме наши хора да са терористи“, каза Антон Кирилов, който живее в ромския квартал. Темата се коментираше оживено в Предел махала заедно с тази за предстоящите избори, но никой не познава задържания българин. „Заминали са много отдавна зад граница, затова е нормално никой нищо да не знае за тях“, твърдят полицейски източници.

В сряда вечерта българинът Сергей Радков беше задържан заедно с други седем души за подготовка за атентат в Белгия. Останалите арестувани са петима белгийци и един турчин. Групата е обвинена в участие в дейността на терористична групировка, а петима от тях – за подготовка на терористичен удар. По информация на местни медии задържаните са свързани с джихадисти от групировката ИДИЛ. Същата групировка пое отговорност за атентатите в Брюксел от 22-ри март 2016-а година.

Антон Кирилов (1)

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене