Аптеките предупреждават: От събота рецептите по НЗОК може да се плащат от пациентите

/ iStock/Getty Images

Ако до утре фармацевтите и НЗОК не постигнат съгласие, от 1 април аптеките няма да отпускат напълно или частично платени лекарства, освен ако пациентът не си ги плати сам. Димитър Маринов, председател на Българския фармацевтичен съюз, коментира пред журналисти тази ситуация, тъй като преговорите между БФС и НЗОК спряха заради нови предложения на НЗОК, които са неприемливи за фармацевтите. Маринов участва в конференция, посветена на иновациите в болниците и в медицинската апартаура. Ако не се подпише анекс към сега действащия договор между НЗОК и фармацевтичния съюз, НЗОК няма да има основание да заплаща на аптеките, които продават реимбурсирани медикаменти.

Преди дни от БФС изразиха позиция, в която е посочено, че няма да се съгласят да отпадне чл.17 от договора им с НЗОК, който указва, че аптеката може да отпусне по-малко от предписаното количество лекарство, ако пациентът изрази желание и съгласие. От НЗОК настояват тази възможност да отпадне, за да се спазва стриктно изписаната от лекар терапия.

От БФС настояват действието на сегашния договор да бъде удължено до края на април, а от НЗОК настояват да бъде удължен до края на май. Маринов допълни, че становището им е изпратено до премиера, до министъра на здравеопазването, до Надзорния съвет на НЗОК и до и.д. управителя на НЗОК, но засега няма разговори с никого.

Маринов припомни, че съсловната организация не е съгласна с друго предложение на НЗОК, според което ще трябва да подават данни за верифицираните от тях лекарства и към НЗОК. Сега те подават тези данни към системата за верифициране. По думите на Маринов НЗОК има право на достъп до данните от тази система и не е нужно фармацевтите да бъдат натоварвани и с тази дейност.

В отговор на въпрос защо половината от аптеките верифицират лекарствата Маринов посочи, че това се дължи на липса на контрол и затова предлагат да се въведе ефективен контрол на верификацията, но не по начина, по който НЗОК го изисква. Ние предлагаме, ако аптеката не верифицира лекарствен продукт, НЗОК да не ѝ го плаща, посочи Маринов. Ние не сме контролен отговор, за да можем да накараме всички аптеки да верифицират лекарствата, които продават, каза още Маринов.

От НЗОК изпратиха писмо до БФС вчера, в което настояват за сключване на анекс до 31 май, като в този период преговорите между двете страни да продължат.

 Десислава Пеева/БТА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене