Заявления за подмяна на печки на твърдо гориво ще се подават след месец октомври

Община Благоевград уведомява, че заявления по Програма „Околна среда“ 2021 – 2027 г. ще могат да се подават след месец октомври на тази година. Има много запитвания как ще се кандидатства за отпускане на безвъзмездна финансова помощ за подмяна на уредите на твърдо гориво с такива за екологично отопление. Според изискванията на Управляващия орган, базирани на предварителна информация, процедурата обхваща подготвителни действия преди подаване на проектното предложение и основни, касаещи самото изпълнение на проекта.

Общинска администрация информира жителите, че към момента е извършено проучване за нагласите на населението за преминаването към алтернативните на твърдото гориво форми за отопление.

Предстои изготвяне на анализ на готовността на населението от община Благоевград по отношение на: възможностите на домакинствата за преминаване към алтернативни форми на отопление, ниво на социална поносимост и аспекти на енергийната бедност и Анализ на съществуващото състояние по отношение на: видове инсталации за отопление, принос към замърсяването с ФПЧ, идентифициране на „горещи точки“ с концентрация на замърсители. Резултатите имат за цел да изготвят механизъм, по който ще се осигури приоритетност за участие в проекта.

Следващите стъпки, които предстоят да бъдат предприети са: приоритизиране районите, кварталите и мерките, определяне на критериите за приоритизиране на кандидатите, изготвяне на механизми за начина на подмяна на отоплителните устройства, за отчитане на приходите от предаване на заменяните отоплителни устройства за рециклиране, пазарно проучване на цените на различните видове отоплителните уреди и обявяване на обществени поръчки.

Предвиденият срок за подаване на проектното предложение е месец септември тази година, като веднага след сключване на Договор за безвъзмездна финансова помощ ще започне набиране на заявления от домакинствата.

Община Благоевград активно ще съдейства на гражданите за попълването и подаването им. Предвидено е да бъдат извършвани посещения по домовете и консултиране на населението за избора на топлоуреди, подходящи за техните домове.

Основните дейности на проекта включват демонтаж и предоставяне за рециклиране на високоемисионните котли и печки на твърдо гориво, както и доставка и монтаж на допустими алтернативни уреди – различни видове климатици, термопомпи, котли и камини на палети. Те ще бъдат осъществени след сключването на договори между Общината и гражданите.

Очаква се срокът за изпълнение на дейностите да бъде до края на Програмния период.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене