15 години жители на с. Долно Драглище строят храм, молят се за повече средства!

Сдружението „Св. Св. Йоаким и Анна“ се бори да набере достатъчно финансови средства за довършване на храм “ Св. Св. Йоаким и Анна“ с. Долно Драглище, общ. Разлог, чието строителство започва в началото на 2007 г. то беше  създадено март месец 2023, по инициатива на граждани, водени от идеята да бъдат в полза на обществото.
Жителите на с.Долно Драглище се борят повече от 15 години да изградят своя нов православен храм. Селото е разположено в Разложката котловина, в полите на Рила и с красив поглед към величествения Пирин. Населението е християнско и към момента наброява 660 души.
През 1835 г. се построява възрожденската църквата „Св. Димитър“, която днес е обявена за паметник на културата. През годините дворът на църквата се превръща в гробищен парк с тясна централна пътека, обградена от двете страни с надгробни плочи. Тази тъжна картина възспира жителите да посещават храма за тържествени обичаи като сватби, кръщенета и светли празници. Това е и една от основните причини да се започне издигането на нов православен храм „Св.св. Йоаким и Ана“ и същият да бъде посещаван от повече хора, които от много време са принудени да търсят варианти и да пътуват до други населени места, за да осъществяват радостните си събития.
Със средства от дарители и благотворителни мероприятия църквата е издигната, покрита, измазана външно, поставена е дограма и е изградена ел. инсталация.
За съжаление, средствата все още не достигат храмът да бъде завършен изцяло и отворен за провеждане на служби. Необходимо е да се измаже отвътре и да се подготви за изографисване, да се закупи и изгради отоплителна система, да се положи настилка, след което да бъде изработен иконостас и храмът да бъде обзаведен поне до необходимия минимум за неговото освещаване.
В тази връзка дейността на сдружението ще бъде насочена изцяло към популяризиране на каузата, организиране на благотворителни събития и кампании за набиране на средства до нейното пълно завършване. Страницата на сдружението ще бъде с информативна цел и ще се използва като инструмент за прозрачност по отношение на всички бъдещи действия.
Нека отворим сърцата си и заедно се обединим за добри дела и сбъдване на една голяма мечта на жителите на това красиво българско село. И нека не забравяме, че всичко, което даваме се връща с още по-голяма сила за нас и нашите деца.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене