Европейският шампион Албен Кумбаров от Кочан става консултант на клуб по свободна борба „Пирин“ – Гоце Делчев

Албен Кумбаров е новият консултант на Спортен клуб по свободна борба „Пирин“ в Гоце Делчев. Шампионът по свободна борба ще помага на главният треньор Бисер Таиров и съпрезидентите Димитър Касов и Георги Лазаров като консултант и съветник относнотренировъчно-състезателния процес и управлението на клуба.

Миналата година спортен клуб „Пирин“, съвместно с община Гоце Делчев, бе домакин на Международен турнир по борба за купа „Неврокоп“ , с който се даде възможност както за изява на над 270 млади надежди в борбата от България, Гърция, Турция, Румъния и Северна Македония, така и за популялизиране на спорта борба в Гоце Делчев и района.

Роденият в сатовчанското с. Кочан, което е с традиции в борбата, Албен Кумбаров е европейски шампион в категория до 62кг. на първенството по свободна борба от Анкара – 89г., бронзов медалист от световния шампионат в Будапеща през 1985г в свободната борба, носител е на престижния Златния пояс „Дан Колов“ през 1987г.

След активната си състезателна дейност Кумбаров продължава с треньорска дейност. За последно специалистът бе наставник по спортна борба в Страсбург, след което се завърна в родния край.

Негов братовчед е Любомир Кумбаров, който селекционер на националния отбор на Великобритания по борба в края на 2021г.

През 2018 година беше удостоен със званието Почетен гражданин на община Сатовча.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене