Внимание, значителни валежи! Жълт код за опасно време

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) обяви жълт предупредителен код за значителни валежи от дъжд. Кодът е в сила за осем области на страната.

Това се посочва в картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на НИМХ.

Областите с жълт код са: 

София Област, Пазарджик, Смолян, Пловдив, Ловеч, Стара Загора, Габрово и Велико Търново.

Ето и останалата прогноза за времето:

Днес облачността ще бъде значителна, но от запад валежите ще отслабват, след обяд и ще спират, най-късно в източните райони от страната. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Дневните температури ще се понижат и максималните ще са предимно между 9° и 14°. В София – около 11°, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), цитирани от БТА.

Черно море

Над Черноморието облачността ще е значителна и ще има валежи от дъжд. Привечер ще отслабват и спрат. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максимални температури: 9°-10°. Температурата на морската вода е 8°-9°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Планините

В планините ще бъде облачно с валежи от сняг, под около 1800 метра – от дъжд. Ще духа умерен, по високите и открити части – до силен вятър от север-североизток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 5°, на 2000 метра – около минус 1°.

Четвъртък

В четвъртък от запад облачността ще се разкъсва и намалява, преди обяд над източните райони ще бъде все още значителна, на отделни места там ще превалява. Вятърът ще е слаб – от североизток, вечерта ще се ориентира от юг. Сутринта – хладно, с минимални температури предимно между 1° и 6°, в отделни котловини – с намалена видимост. През деня ще се затопли и максималните температури ще бъдат между 13° и 18°.

Петък

В петък ще бъде предимно слънчево, почти тихо. Сутринта на места в низините видимостта ще е намалена. Затоплянето ще продължи. На места дневните температури ще надхвърлят 20°, по-ниски ще остават по Черноморието.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене