Без категория

ОбС – Гърмен отхвърли отчета на бюджет 2013 и за първото полугодие на 2014 г.

main_b

Шареният парламент в Гърмен с преобладаващо мнозинство  от ДПС изненадващо се обедини по най-важните точки от дневния ред на провелото се във вторник редовно заседание на Общинския съвет.

Съветниците от всички групи отказаха да приемат отчета на бюджета на община Гърмен и годишния план за 2013 г. по време на управлението на бившия кмет Ахмед Башев.

Въпреки подкрепата на народните избраници от ГЕРБ, преобладаващото мнозинство от ДПС надделя и не гласува и касовото изпълнение на бюджета на настоящия управник Минка Капитанова, също от ДПС, за първото полугодие на 2014 г.

Така приемането на отчета на екскмета Башев и изпълнението на бюджета на кметицата Капитанова бяха отхвърлени от мини парламента в Гърмен.

„Пълен е хаосът в разчетите на миналогодишния бюджет. Няма яснота по кои пера какви суми са заделяни и харчени. Не е в наш стил да подкрепим такъв натъкмен и неясен отчет“, мотивираха отрицателния си вот съветниците от ГЕРБ.

Любопитна подробност е, че отчетът на Башев бе отхвърлен и от ДПС парламентаристи, гласували „против“ и „въздържал се“.

Изпълнението на бюджета за шестмесечието на настоящата година пък бе подкрепено само от ГЕРБ. Така в крайна сметка ДПС блокира работата на общината и на кметицата, избрана също от Движението за права и свободи на частичните избори, проведени след като Башев стана депутат в 42-то Народно събрание.

„Ние подкрепихме отчета на Минка Капитанова, за да не се спъва работата на общината, което е в интерес и на жителите. Странен и в същото време тревожен е фактът, че именно хората, които избраха Капитанова, гласуваха срещу нея, което на практика си е чист бойкот“, коментираха съветници от ГЕРБ.

На сесията в Гърмен бе гласувано предложението на ГЕРБ за стопиране на продажбите на земи частна общинска собственост.

По тази причина от дневния ред отпаднаха предложените от Капитанова за продажба  51 апетитни имота, частна общинска собственост. В общинската програма са заложени за разпродажба общо 238 такива имота.

„Ние сме стопаните на община Гърмен и като в едно семейство не може да не помислим за  бели резерви за черни дни, защото не се знае още през какви изпитания ще минат българските общини“, заявиха съветниците от ГЕРБ.

Близо три часа и половина продължи заседанието на Общинския съвет до изчерпване на дългия дневен ред, тъй като сесия не бе провеждана в Гърмен от 9 септември.

На заседанието бе гласувано и създаването на доброволно формирование за предотвратяване и овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации, както и отстраняване на последиците от тях.

Прието бе и решение за промяна вида на социалната услуга от резидентен тип „Защитено жилище“, както и изменение и допълнение на Правилника за реза и начина за отпускане на еднократна финансова помощ.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене