Възкресяват славата на лечебен извор край църквата в Сатовча

Лечебен извор блика в подножието на църквата „Света Марина” в село Сатовча. И така е било и преди много години. Местните хора смятат, че това е „света вода”, защото се намира до храм. И християни, и мюсюлмани от региона пълнят съдове с бистрата, студена и лековита живителна течност. Същото правят и много туристи. Всички търсят лек за различни болести. Мият лицата си, плискат очите си с надеждата, че „светата вода” ще им помогне.

Преди време Горги Пулев и семейството му правят постамент край извора и вдигат чешма с корито, която е известна като Маринската чешма. Тук градежът на чешми е традиция и има над 1000 в цялата община Сатовча. Проблемът е, че през последните 2-3 години мястото не се поддържа и е труднодостъпно. Трябва да се направи по-лесен достъп. Сега се стига до чешмата по стръмна пътека, която е обрасла в треви и храсти.

Църковното настоятелство на храма иска да възкреси славата на този прочут с качествата си извор. Вече е проведен разговор с кмета на община Сатовча – Арбен Мименов. Той ще съдейства да се направят циментови стълби, стабилен парапет, да се облагороди районът край чешмата. Според местните хора водата облекчава болки в бъбреците, в очите, помага много за бързо зарастване на раните. Той е уверен, че местни хора ще помогнат с доброволен труд, за да се почисти мястото и там да се изградят нужните съоръжения.

Правен е пълен анализ на водата, който доказва, че е много чиста, в нея има много минерали, както и сребърни йони. А хората се възползват от лековитите свойства на сребърната вода още от дълбока древност, защото има невероятни антисептични качества. Затова си струват усилията да се запазят изворът и чешмата. Защото при голяма суша много от чешмите пресъхват, но този извор никога. Тук водата винаги тече.

„От всичко можем да се лишим, но не и от вода. Тази вода тук наистина е най-чистата в региона. Където има църква или манастир, кръстен на света Марина, винаги има извор, който е лековит. Целта ни е мястото да стане по-приветливо. Вярвам, че ще се справим с това предизвикателство. Ще монтираме и информационно табло до църквата, което да указва къде е този прочут извор. За да го възродим, че това ни е дар от бога”, твърди отец Тодор, който служи в храм „Света Марина” в Сатовча.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене