Връх Чуката и Водопада до село Късак – екопътеки близо до град Доспат

Връх Чуката е връх по екопътека близо до град Доспат. Върхът е висок е 1299м.

От площадчето в центъра на града, като се поеме в посока село Борино, началото на екопътеката е на 3,4 км. Има табела, вдясно от основния път. Там може да се паркира.

Маршрутът до самия връх Чуката се движи по широк коларски път. Маркировката е червена. Пътят минава и през хубави горички и през няколко поляни. Изключително лесен е за ходене, а в същото време много спокоен и красив. Изкачване има само десет метра преди да се покатериш на самия връх Чуката.

Признавам си аз даже не разбрах, че сме стигнали върха. Влади поседна на пейка да си почива и да се наслаждава на гледката към село Барутин. Аз поснимах малко от баира, в очакване след кратък отдих да продължим нататък към върха. 😄

По същия маршрут, ако се продължи след върха, може да се стигне до селото, което виждахме отгоре – Барутин.

На нас разходката до връх Чуката и обратно, заедно с почивката на самото възвишение (около 15на минути) ни отне 2 часа и 15 минути.

Зад нас се вижда село Барутин.

Водопад Късак

До водопад Късак може да се стигне и пеш при отклонение от пътеката към връх Чуката. Имаше табела. Щеше да отнеме повече време, обаче, а аз нали бях в по-лек оздравителен режим, решихме да не се впускаме в продължително спускане и катерене.

Върнахме се при колата и с нея стигнахме до края на село Късак, където има уширение като паркинг. Там има и шарени табели сочещи посоките на популярни географски места по света. На паркинга оставихме колата и поехме към водопада. Посоката за природната забележителност също е указана с табела.

От паркинга при село Късак до водопада са около 800м.
Посоките на света. 🙂

До водопада си има слизане по стръмно, затова ако използвате щеки, ще ви облекчат живота. 😉 На няколко места видях и своеобразни кътчета за почивка, малки дънери-столчета или пейчици.

Място за отдих по стръмнината.

Пътеката стига разклон. Едното отклонение отвежда до вирчето на водопада. До там в края се минава и по дървени стълби. Другото води до тераса над водопада. От терасата гледката не е чак толкова обзорна, но ако решите се разходете и погледнете. На нас при вирчето долу повече ни хареса. Водопадчето на няколко струи скача от красива скална стена и макар вече лятото да беше в разгара си, то не беше пресъхнало. Чудя се колко ли е пълноводно в сезона на водопадите.

Наоколо беше прохладно и много спокойно. Имахме възможност да останем и сами за около 10на минути между групата, която си тръгна и новите посетители, които дойдоха след нас.

Хареса ни горската библиотека, рекичката, скалите наоколо, гората. Ако почивате в Доспат, може да отделите време за това водопадче, близо до града е.

Село Късак

Село Късак е познато още като Касъка. То се намира в община Доспат и попада в историко-географската област Чеч. Касъка има под 1000 жители. То е едно от малките села в общината, но единственото с естествен положителен прираст на населението.

smolyandnes.com

Селото, според информация в уикипедия е изцяло помашко. Това не ни изненадва, защото когато друг път сме минавали през помашки села сме забелязали, че те са много живи. Тук също видяхме много хубави, стегнати къщи, много млади хора, а в центъра на площада електронно табло на джамията приветстваше жителите с честванията за Байрам.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене