Вяра и легенди в 11 наши църкви, които си струва да се посетят, една от тях в село Долен

Усетите ли съмнение в силата на вярата си, отидете там, където можете да си я върнете. Посетете някоя църква, където ще намерите упование и надежда. Храмовете винаги са с отворени врати, за да ни пречистят и да ни заредят с нова позивтивна енергия. Има обаче и такива молитвени домове, в които всичко е пропито с история, легенди и сякаш са обвити в някаква красива мистерия. Ето 10 чудни места, в които може не само да се помолите, но и да научите много интересни неща за историята на храмовете.    

Църквата „Свети свети Теодор Тирон и Тодор Стратилат”
Това е една от най-старите църкви в България, построена е преди повече от 4 века – през 1614 година. Храмът „Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ е изграден като трикорабна базилка от будни и заможни местни жители. Той е уникален не само по своята архитектура – наполовина в земята без купол и камбанария, но и със своите 460 стенописа, на които реставрация не е правена. Тук за първи път е изографисан Кирил Философ като светец. Това е и църквата в България с най-много изрисувани жени светици. Една от забележителните икони е и сцената Преображение Христово, известна още като Исус в космическа ракета. Край храма има извор с лековита вода. По традиция хората пускат монети в него, за да се върнат отново на това свещено място. Църквата се намира в разложкото село Добърско.

Църквата в село Долен
Село Долен се намира в община Сатовча, населеното място е пълно с вековни къщи, които са паметници на културата. На много места е запазен древният калдъръм. Оставате с усещането, че ст е в някаква приказка, сякаш времето е спряло. Разбира се, не бива да пропускате възможността да разгледате старата църква. В храма има прекрасни стенописи и цветен дървен таван, каквито не можете да видите на много места. Ще ви направят впечатление изображенията на дявола вдясно от входа.

Църквата „Света Петка Българска“ на Рупите
Посетете тази църква не само заради енергията на мястото, където пророчицата Ванга е помогнала на хиляди хора. Храмът на Рупите се различава от повечето църкви в България по своите икони, дело на художника Светлин Русев. „А в храма ще идват хора от всички вери. Тук ще стане втори Йерусалим!“. Това са думи, казани от Ванга през 90-те години на миналия век. И Рупите привличат все повече посетители от страната и чужбина. Край храма има изграден и комплекс с помещения за венчавки, за изложби, за почивка.
Българският Йерусалим. Земен рай. Прекрасно кътче за отдих и уединение. Най-красивото място за молитва. Оазис на спокойствието и смирението. Това са част от определенията на посетители и миряни за манастирския комплекс „Ванга“ в местността Рупите. Тук наистина всичко е изпипано до последния детайл. Зеленината примамва погледа, навсякъде блести от чистота.

Църквата „Свети Георги“ в село Златолист
Църквата в село Златолист е свързана с историята на пророчицата Преподобна Стойна. Хора от различни места по света се стичали при нея с молби за помощ и лечение. За нея се смята, че е предшественичката на Ванга. За църквата се вярва, че ще излекува болен, ако се преспи в нея. Тук е пълно с миряни в навечерието на храмовия празник на 6-и май. Самата Преподобна Стойна е живяла на втория етаж на храма, гробът й е в двора на светата обител. В нейната стаичка миряни пишат бележки с желанията си и ги оставят там с надеждата, че ще се сбълднат.

Църквата „Свети Антоний“ в Мелник

Църквата „Свети Антоний“ в Мелник лекува душевноболни. Това е единствената православна църква в България, посветена на този светец. В целия свят пък са само две, като втората е в Италия. Още с влизането си в храма ще видите необичайните стенописи – ангели, ярки цветя, къщи с прозорци. Нарисуваните прозорци са наполовина черни – символиката е, че идваш с проблем и си тръгваш с пречистена душа. В средата на храма има колона с вериги, там връзвали душевноболните, за да бъдат излекувани.

Узунджовската църква
Това е най-голямата селска църква в България. Издигната е преди много години върху основите на тракийско светилище, но след това е разрушена и превърната в джамия. Става част от огромен, по думите на османския пътешественик Евлия Челеби, „приличен на крепост“ кервансарай, чийто централен вход е все още запазен. В началото на миналия век храмът връща първоначалното си предназначение. Това е единствената църква в България, на чийто иконостас има надписи на глаголица. Намира се в село Узунджово.

Червената църква край Перущица
Тази църква на по-малко от километър от Перущица не е място, където можете да запалите свещ. Но пък е място, където можете да видите как са изглеждали църквите преди повече от 1500 години. Заради червените тухли и розовия хоросан, от които е изградена, местните хора я наричат Червената църква.

Скалните църкви в Маточина и Михалич
В пограничното село Маточина има скална църква от 10-и век. В нея до средата на миналия век са се извършвали богослужения, а на платото над нея са се провеждали събори. Църквата е вкопана в скала на едно от възвишенията на Сакар планина. Дълбочината на помещението е 14 метра, а отстрани на входа ще видите следи от изсечени в скалата стъпала. За скалната църква в близкото село Михалич се слиза се по стълби до издълбана в меката варовикова скала кухина. В самия храм ще видите каменен олтар и 6-метров купол.

Скалният параклис „Света Петка”
В скалите над главния път в град Трън има един малък параклис, който си струва да посетите, ако не в търсене на чудо и изцеление, то заради невероятната история на живялата в него българска светица света Петка. Щом изкачите стъпалата до скалата, ще попаднете в малка пещера, пълна със светини и икони.Мястото е обвито в легенди и си заслужава да се види.

Подводният параклис „Свети Николай“ край Приморско
Първият в България подводен параклис се появи край Приморско през лятото на 2013 година. За да го посетите, ще трябва да се гмурнете на около 10 м дълбочина. Покровител на този уникален храм е свети Николай Чудотворец. С неговия лик е и едната от каменните икони, в близост, до която е монтиран и камък с кръст и свещник, в който бъдещите посетители ще могат да запалят химически пръчици вместо свещи.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене