Детско отделение в болницата в Гоце Делчев е пълно с болни

В Благоевград има случаи на скарлатина, но са изолирани, няма бум…

Има ли завишаване на заболеваемостта от скарлатина сред децата в Пиринско?

Това провери репортер на „Струма“ след вчерашното предупреждение на проф. Тодор Кантарджиев, че с настъпването на пролетта се наблюдава ръст на скарлатината, която е стрептококова инфекция.

„Към момента нямаме увеличение на болните от скарлатина. Днес мина на преглед дете, за което имаме съмнения. До 3-4 дни ще станат готови резултатите от изследването. Преди време имаше два основни причинителя на стрептококови инфекции, срещу които децата имат изграден имунитет благодарение на ваксините. Сега доказателство за скарлатина е стрептококус пиогенес. Наличието на стрептококови бактерии не означава непременно, че ще се развие скарлатина, която протича с повишена температура, втрисане и обрив. За доказване на заболяването е необходимо да се извърши микробиологично изследване на гърлен секрет, което е съпроводено с извършване на антибиограма, с помощта на която да се избере подходящият антибиотик“, обясни благоевградският педиатър д-р Дафина Тачова.

„Скарлатината е банална инфекция, малко деца се обриват”, каза завеждащият детско отделение на МБАЛ – Благоевград д-р Иван Султов. Той добави, че към момента в отделението са на лечение деца с бронхиолити и респираторни заболявания, което е в рамките на нормалното.

Всички 16 легла в детското отделение в МБАЛ – Гоце Делчев са заети с малки пациенти. „Имаме болни с грип „А“ и „Б“, вирусни пневмонии и поствирусни усложнения. Има установени случаи на скарлатина в детските градини, но те са на амбулаторно лечение и няма хоспитализирани. Типичната симптоматика на заболяването е висока температура, болки в гърлото, малинов език. След като бъде установена инфекцията с тестове, се провежда антибиотично лечение”, заяви д-р Ангел Тонгов, завеждащ детско отделение и зам. шеф на лечебното заведение в Гоце Делчев.

„В Разлог нямаме случаи на болни деца от скарлатина. Чух за болен от Добринище, но това е единичен случай. Добре е, че има бързи тестове за стрептококовата инфекция, която се лекува с антибиотици. В Банско има болни деца от варицела и очаквам инфекцията да се пренесе и в Разлог”, прогнозира педиатърът д-р Соня Лилова, завеждащ детско отделение в МБАЛ – Разлог.

Усложненията на скарлатината могат да бъдат много опасни, като в миналото са предизвиквали сериозна заболеваемост и инвалидизация сред децата. В днешно време поради успешното антибиотично лечение и ранното разпознаване на заболяването усложенията са рядкост, категорични са лекарите. От началото на 2023 г. до 4 март в страната са регистрирани 2673 случая на скарлатина. За същия период през изминалата година са регистрирани 41 случая, сочи справката на Националния център за заразни и паразитни болести.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене