Високи цени на агнешкото в Перник месец преди Великден, в Благоевград стигна 20 лв.

Почти месец остава до Великден и все повече хора си задават въпроса ще купуват ли тази година въобще агнешко. Основното притеснение е заради непрекъснато растящите цени в магазините въпреки извънредните проверки на институциите.

В момента цената на агнешката плешка в Перник е около 25 лв. за килограм. Бутът пък струва 28 лв. По селата се продават цели агнета от ферми, като цената на живо тегло е 8-10 лв. Все още по магазините няма агнешки комплекти за обичаната от всички дроб-сарма.

За момента яйцата са на цени между 40 и 60 ст. Оризът се продава от 2,40 до 4 лв. за килограм в зависимост от марката, а картофите са на цени 1,20-1,50 лв. за кг.

Очакването е цените да продължат да растат. Част от перничани са категорични, че няма да купуват агнешко за празника, защото е много скъпо, но други ще спазят традицията.

На пазара в Благоевград цените на агнешкото вече са около 20 лева. В селата изкупната цена е между 7 и 8 лева за килограм живо тегло, на места достига 10 лева. От прекупвача до кланицата и от кланицата до щанда в магазина агнешкото вече е 20 лева за килограм. Очакванията са цената да продължи да расте. С колко повече може да се увеличи?

„Специално за нашия регион не виждам кой може да си купи месо от 30-40 лева. Всеки може да има мераци да стане 40 лв., но някой да го купи. От местни ферми е това. Всичко е българско“, коментира продавач на месо от града пред БНР. „Ярешкото е по-евтино, изключително малко се подава от него – това месо не е с добри позиции на нашия пазар, защото хората предпочитат агнешко“, допълва той.

„Хората нямат пари. Не може килограм агнешко да струва колкото 2 килограма свинско без кокал. Масово почти не се продава агнешкото. По принцип няма производство, но няма и хубав пазар“, изтъква продавачът.

Местните хора са раздвоени дали да си купят агнешко за празника. Някои са решили категорично, че им е скъпо, други ще спазят традицията.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене