С курбан в село Полето почетоха празника „Св. Четиридесет мъченици“

В село Полето почетоха празника „Св. Четиридесет мъченици“. Святото място на възвишение в края на селото е белязано от незапомнени времена. Там отец  Евгени направи водосвет и поръси миряните със светена вода за здраве, след което вярващите седнаха на трапезите.

По традиция на празника хората от село Полето и техни гости се събират край оброчището, палят свещица за здраве на днешния празник “Свети Четиридесет мъченици”, който според поверията е подготовка за настъпването на пролетното равноденствие.

Празникът бе почетен и от кмета на село Полето Иван Манчев, председателя на Общински съвет – Симитли Вилимир Александров и кметския наместник на село Мечкул Цветанка Илчова.

По стари предания и легенди, както и от най-възрастните жители в Полето се разказва, че на това място някога е имало черква, наречена на Свети Четиридесет мъченици. Възрастните разказват, че на мястото са погребвани некръстените деца. Днес мястото е белязано като свято от малка постройка с икона на Свети Четиридесет мъченици.

ИВАН ИВАНОВ

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене