С 6-7 стотинки се е увеличила цената на хляба заради по-високите толтакси

Повишаването на толтаксите за тежкотоварните автомобили над 3,5 тона през миналата година и толтаксуване за пътищата втори клас е довело и до по-високи цени на стоките, които се превозват с камиони, казаха от Съюза на международните превозвачи, съобщава БНР.

Очакваното повишение на таксите през месец юли би оскъпило транспортната услуга, казаха още от бранша.

С около 6-7 стотинки се е увеличила цената на хляба при превоза ѝ с камиони, казаха от Съюза на международните превозвачи. Според разчетите на организацията влияние са оказали по-високите толтакси и таксуването на камионите, когато преминават и по второкласните пътища.

Йордан Арабаджиев обясни:

„Ние, още когато се тръгна към увеличаване на толтаксите, направихме анализ. Тогава изчислихме, че с около 6-7 стотинки се увеличава цената на един хляб, когато се анализират всички превози, за да стигне зърното от полето до трапезата на българина. Надяваме се, че следващите месеци ще се намери добра воля от страна на политиците да приемат нашите предложения“.

В края на миналата година кабинетът отложи предвиденото увеличение на размера на толтаксите от 1 януари тази година за по-късен етап – от 1 юли, като целта е да се помогне на бизнеса в условията на висока инфлация. Но дори и няколко месеца по-късно повишаването на таксите ще се отрази и на цената на транспортната услуга.

„Към момента наблюдаваме един застой в цените на горивата, който се отразява по-благоприятно в транспорта на стоки, но при всички положения очакваме 1 юли, когато евентуално отново ще се тръгне към повишаване на цените на толтаксите“, каза Арабаджиев.

Според превозвачите една от мерките, която би помогнала да се намали инфлацията и която превозвачи предлагат от няколко месеца, е да се въведат отстъпки за изминато разстояние в толсистемата.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене