Учени изброиха плодовете, предотвратяващи инсулт

Тези плодове може бързо да поставят в ред кръвното налягане и да нормализира нивата на холестерола

По време на проучване експерти установиха, че съществуват плодове, които са изключително полезни. Именно с тяхна помощ можете лесно да намалите риска от развитие на инсулт поради факта, че в тях се  съдържат уникални антиоксиданти. Струва си да се обърне внимание на факта, че инсултът възниква поради факта, че кръвта започва да тече по-тудно към мозъка.

Най-ефективна в борбата срещу евентуален инсулт според учените е крушата. Този плод може бързо да постави в ред кръвното налягане и да нормализира нивата на холестерола в кръвта благодарение на фибрите и пектина. Това са несмилаеми хранителни влакна, които могат да образуват гелообразна маса.

Благодарение на тази консистенция, масата е в състояние да изстърже вредните вещества от чревните стени и да отстрани токсините.

Крушите съдържат много фибри и някои други растителни съединения, които носят големи ползи за тялото. Катехинът е много важен. Той е антиоксидант, който може да се намери и в какаото и ябълките.

Помага за предотвратяване образуването на кръвни съсиреци и като цяло има положителен ефект върху състоянието на сърдечно-съдовата система.

Още през 2011 г. експерти предположиха, че крушите могат да се използват за естествена защита на мозъка от инсулт. Затова те започнаха да провеждат проучване, по време на което изучаваха данни от над 20 хиляди 40-годишни пациенти, които не страдат от сърдечно-съдови заболявания.

В продължение на десет години 233 души са получили инсулт. Експертите отбелязват, че тези хора, чиято диета редовно включва ябълки, круши и други плодове, както и зеленчуци с бяла плът, са с почти 52% по-малко вероятно да получат инсулт.

zdrave.to

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене