От Мосомище до шампион в област Валенсия! Топ Преса представя боксьорът Илко Киримов!

Интервюто взе Цветелина ДИМИТРОВА 

Илко Киримов е родом от Гоцеделчевското село Мосомище. Той е човек, който непрекъснато следва мечтите си и с много труд, умения, воля и не на последно място с желание се отдава изцяло на бойните спортове и стъпка по стъпка изкачва върховете и взима в ръцете си медала, който заслужено печели и всичко това не къде, а в Испания. Трогната и впечатлена съм от българи като теб, които представят в прелест родината ни и в този ред на мисли искам да ни разкажеш защо реши да напуснеш България?

-България я напуснах най-вече поради липсва на средства. Останах в Испания и три поредни години съм шампион на област Валенсия.

Да напуснеш  родината, да се откъснеш от семейство и близки, да започнеш нов живот изисква много жертви и психическа нагласа. Как успя да се устроиш в Испания, през какви трудности премина и как съумя да се справиш?

-Да, попринцип е трудно да напуснеш страната си, близките си. Психическата нагласа също не е лесна, но затова сме хора, за да се борим в този живот и да постигаме целите си. Имах много трудности, но вмомента мога да кажа, че се справям доста добре.

Как се реши да се занимаваш с бойни спортове? Как започна всичко?

-С бойни спортове започнах да се занимавам съвсем случайно. Минавах покрай една зала, в която тренират муай тай, но нямаше няма бокс. В този град, в който живея не е много разпространен боксът. Започнах съвсем случайно, но волята и постоянството ме докараха до това да бъда шампион няколко години подред на област Валенсия.

На колко състезания си се явявал до момента и на кои места си бил класиран?

-Състезанията, на които съм се явявал са в област Валенсия, казва се …… От 2019г с изключение на 2020г и Ковид вирусът досега съм шампион. Тази година също имам шанс, понеже тренирам доста усърдно, въпреки че качих доста килограми, но в момента сме в период на сваляне и на усилни тренировки. Така че тази година също мога да бъда шампион на област Валенсия.

Какво е чувството, когато чуеш името си като победител?

-Чувството да чуя името си ме кара да се чувствам горд, че съм от България и показвам това, което е на ринга и то не е малко. Уважавам и своя съперник, понеже той също много се е трудел и има същата мечта. Чувството е неописуемо.

Имал ли си мечта, която си успял да сбъднеш в спорта?

-Мечтата, която съм сбъднал в спорта ме промени като човек. Доста по-дисциплиниран съм, по-усърден съм във всичко. Като човек ме направи много по-постоянен. Моята мечта е да се кача на професионалиния ринг. Миналата година се качих на неопрофесионалния ринг, даже ни даваха по телевизията. Надявам се тази година да вляза в професионалния бокс, макар че не ме приеха, но моят ривал се отказа заради това, че имахме много голяма разлика в килограмите, въпреки че категорията свръх тежка е от 91кг нагоре.

Какви са бъдещите ти планове?

-Плановете ми са да продължавам да се състезавам, да радвам публиката, докато ме оставят в Олимпийския бокс. А в професионалния бокс да продължа, докато е възможно да се качвам на ринга. Това са основните ми планове.

Имал ли си дотолкова труден момент, в който си се замислял да напуснеш Испания и да се завърнеш в България?

-Трудни моменти съм имал тук, както вие имате в България. Трудните моменти настъпват, важното е да се решават, дали колективно, дали сам, но вече зависи от човек. За мен проблеми винаги ще има. Ако няма проблеми, значи сме умряли. Докато сме живи винаг ще има проблеми – малки или големи, но винаги съществуват. Според мен проблемите те правят по-силен и готов за нови премеждия.

 

Благодаря ти, че прие да дадеш интервю пред Топ Преса. Моля за твоето послание към читателите ни.

-Благодаря на Топ Преса. С моят треньор Игор продължаваме да работим. Посланието ми към читателите е да бъдат винаги усърдни, да преследват мечтите си до край и след като ги сбъднат да ги запазят. Много благодаря за интервюто и до нови срещи!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене