Община Рила глобена с 2000 лв. за изливане на фекалии в Рилска река

Община Рила бе изловена при рутинна проверка от РИОСВ – Благоевград, че замърсява с битови и промишлени води Рилска река без разрешително за заустване.

Фекалиите на рилчани се изливат в планинската река директно от канализационната мрежа. Проверката е направена в края на февруари и далеч не е първи случай за безпрецедентното замърсяване на реката, която тръгва от Горното рибно езеро и се влива в Струма. Миналия октомври например разнасяща се воня отведе проверяващите от екоинспекцията директно до хотелски комплекс „Горски кът“, който също изливаше отпадните си води в Рилска река.

Кметът на Община Рила Георги Кабзималски вече е с наказателно постановление за това нарушение на Закона за водите, за което обаче е предвидена имуществена санкция едва от 2000 лв.

Покрай тази проверка пострада и Рилският манастир, който има разрешително за заустване на отпадните си води, но си спестил контрола какво точно изхвърля в реката. Всички разрешителни вървят със задължението всеки притежател на такова на 3 месеца да прави собствен мониторинг на количеството и качеството на отпадните си води и да отчита периодично в РИОСВ концентрацията на емитираните замърсители в тях. Монасите на игумена епископ Евлогий обаче се разсеяли и забравили да направят замервания за третото тримесечие на миналата година. За това имуществената санкция на Рилската света обител е 500 лева.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене