Вяла търговия на пазара в Сандански! Търговците гневни: При цени на домати и краставици по 2 лв., хората пазаруват в големите вериги

На празничния 8 март вчера клиентите на зеленчуковия пазар в Сандански бяха драстично малко в сравнение с предишни години. Едва десетина души сутринта обикаляха да купят зеленчуци за салата, но най-голям интерес, съвсем разбираемо, имаше към сергията за цветя. Търговците се оплакаха от слаби обороти, независимо че на сергия може да се намери червен домат на цена от 2.00 лв. за килограм, зеле за 1.20 лв., ябълки за 1.20 до 1.80 лв. в зависимост от сорта. Корен маруля се предлагаше за 50 стотинки, пресен кромид – за 60 стотинки връзката.

„Ниски цени, ама нищо не върви”, кахъреха се продавачите.

За разлика от тях на успешен оборот се радваше вчера младо семейство от Сандански, което продаваше цветя. На сергията бе Михаела, която сподели: „Продадохме почти на 90 процента цветята, които сутринта наредихме”. На въпрос мъжете ли пазаруват повече цветя заради празника, или жени, Михаела отговори, че са пазарували предимно жени и по-малко мъже. „Не знам на какво се дължи това, но жените сами си купуват цветя, сигурно мъжете са им се доверели да си избират любимото цвете и са им дали пари. Аз съм щастлива, че продадохме почти всичко. Още малко ще останем на пазара, докато продам и последните десетина теменужки и няколко зюмбюла”, каза Михаела.

На сергията се суетеше и шивачката Диана Николова. Тя сподели, че всяка година на този ден си купува цвете. „Празникът е на нас, жените, и ние трябва да си изберем цветето. Настроението през целия ден ми е празнично. Работя предимно с жени и ни бе весело и приятно, не усетих как премина денят”, каза с широка усмивка Диана.

Към сергията се отправи и 67-годишният Иван, който сподели, че е купил вече едно цвете, но сега купува и за дъщерята. „Не може, ще дойде на гости и трябва да я изненадам”, добави той.

Възпитателката в детската градина Сийка Вангелова също избираше цвете и сподели, че е приключил работният й ден преди минути. „Родителите на децата в детската градина сега са много променени. Преди години беше друго – идват сутринта и носят цвете на всички, а сега само един-двама се сещат за това. Сякаш младото поколение е по-различно. Идват, оставят децата и дори не казват: Честит 8 март! Не знам накъде е тръгнало това поколение”, гневи се Сийка.

Една от първите търговки на пазара – Анка Варсаминова, сподели, че през целия ден на пазара е имало малко клиенти. „Не знам защо е така. Успях да продам само няколко касети прясно зеле, малко маруля, картофи, боб и ябълки. И в понеделник нямаше купувачи на пазара. Хората през последно време пазаруват от големите вериги, въпреки че цената на плодовете и зеленчуците там е по-висока. „И там продават вносни домати, краставици и чушки, както и ние. Но цената е много по-различна. Аз продавам килограм ябълки на 1 лв., а в големите магазини е по-скъпо”, анализира ситуацията тя.

Търговецът Румен също бе притеснен от липсата на клиенти. „Цените са много по-изгодни тук, на пазара, а не идват да купуват от нас. От сутринта до 16.00 ч. съм продал едва 2 касети с домати, 1 касета краставици и няколко килограма ябълки. А през днешния празничен ден предимно жени пазаруваха. Мъжете вместо на този ден да ги отменят и да купят зеленчуците и плодовете, те пак ги оставиха да пазаруват. След приключване на работния ден ще направим със съпругата една зелена салата, по една малка ракийка, нещо на скарата и ще почетем и ние празника. Това му остава на човек”, заключи философски търговецът.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене