С цвете и любов: Честит 8 март, майки, сестри, любими

На днешния 8 март отново отбелязваме Международният ден на жената. Любим празник за едни и отричан от други. Празник на мама, но и на всяка жена.

Днес е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените. Започнал само като политическо събитие на социалистите, празникът постепенно става част от културата на много страни.

В днешни дни на много места този ден е загубил своята икономическа и политическа окраска от миналото и става просто повод мъжът да изрази уважение и внимание към жените около него – да прегърне и поднесе цвете на любимата, майката, съпругата.

У нас денят се празнува и като Ден на майката, въпреки че християнският празник на майката и жената е малко по-късно – на Благовещение, което се празнува на 25 март.

Словото Божие съветва: Мъже, обичайте жените си, грижете се за тях. Всеки така да обича своята жена, както обича себе си, а жената да почита мъжа си.

Как е започнало всичко?

На 8 март 1857 г. в Ню Йорк жени от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест срещу лошите условия на работа и ниското заплащане. Протестиращите са атакувани и разпръснати от полицията. Две години по-късно тези жени създават своя първи работнически синдикат.

Първият Ден на жената е отбелязан на 23 февруари 1909 г. в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия. Идеята за създаване на международен ден на жената се появява след бурната индустриализация и икономическа експанзия в началото на XX век, която поражда протести за подобряване условията на труд. Календарната дата се свързва с първата масова проява на жени работнички, състояла се на 8 март 1857 г. в Ню Йорк.

На 27 август 1910 г. в Копенхаген се провежда първата международна конференция на жените, организирана от социалистическия интернационал. По предложение на германската социалистка Клара Цеткин се приема: Всяка година в една от първите недели на пролетта да се празнува деня на работничките и на международната им солидарност, с цел да се мобилизират широките женски трудови маси за борба за равноправие с мъжете във всички обществени сфери на живота. На следващата година, Международният ден на жената е отбелязан от повече от един милион хора в Австрия, Дания, Германия и Швейцария.

Макар и да се поражда на Запад, Международният ден на жената се отбелязва най-много в периода след Втората световна война на Изток. През 1965 г. 8 март е обявен официално като неработен ден и празник на жената в СССР.

Общото събрание на ООН през декември 1977 г. приема 8 март за Междунарден ден за правата на жените и за мир. Празнува се в над 30 държави по света като израз на признание на икономическите, политическите и обществените постижения на жените.

В България

Първото женско дружество в България е основано през 1857 г. в град Лом. Сред основателките му са Еленка Ценко Тодорова, Ангелина Кръстьо Пишурка, Стефания Коста Стаменова, Мария Цоно Иванова и др.

Първоначално от 1911 г. празникът се отбелязва с беседи в тесен кръг, а през 1915 г. е първото публично честване.

Като общобългарски празник 8 март се чества от средата на ХХ век. Първата жена лекар в България – д-р Тота Венкова – се дипломира през 1886 г. Тя не само работи в епоха, когато е немислимо жена да го прави, но и проправя път на всички жени след нея, които мечтаят за образование, професия, място и признание в обществото.

От името на целия екип на Dnes.bg: Честит празник, мили дами! Бъдете винаги слънчеви и засмени!

Анисия Иванова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене