Внимание шофьори!

От днес до края на седмицата на територията на цялата страна и в целия ЕС се провеждат полицейски операции за контрол на водачите на пътни превозни средства относно използването на обезопасителни системи- колани, предпазни каски на мотоциклетистите и обезопасителни системи за деца. Това заяви главен инспектор Лъчезар Близнаков от Главна дирекция „Пътна полиция“, предаде репортер на БГНЕС.

“Тези нарушения остават едни от най-често срещаните в страната, което не може да бъде обяснено по нормален начин. Само от началото на годината са установени над 11 000 случая за неизползване на обезопасителните системи от водачи и пътници, което е несериозно. Свидетели сме всеки ден на произшествия със загинали и в крайна сметка опира само до използването на обезопасителни колани”, уточни инспекторът, след което припомни, че глобите за тези нарушения са 50 лв. и отнемане на контролни точки, като се създава и акт. “Мотоциклетистите ги проверяваме откакто се затопли времето, там насочваме особено внимание от следващия месец най-сериозно. Водачите на автомобили ще бъдат проверявани и за употребата на алкохол- над 2 600 случая от началото на годината са установените нарушения за шофьори, употребили алкохол и наркотични вещества”, каза още главен инспектор Близнаков. “Не са редки случаите, в които при пътнотранспортни произшествия ако хората са носили предпазни колани, то сега щяха да са сред нас”, коментира още инспектор Лъчезар Близнаков.

Главният инспектор припомни, че във всички пунктове на страната няма да могат да се извършват регистрации, което касае не само регистрацията на нови автомобили. “Това затрудняване е заради внедряването на нови информационни системи – шенгенската информационна система. Ние винаги правим такива ъпдейти през нощта, но сега обемът от работа е много голям, работата ще продължи и тази нощ. Надяваме се от утре вече да няма такова затруднение за гражданите”, допълни главен инспектор Лъчезар Близнаков. /БГНЕС

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене