Круша-ветеран в благоевградско не си знае годините

Дървото е изгубило част от клоните си, но още е жизнено.

Жив паметник

Обиколката на ствола ѝ е над 5 метра

В землището на с. Горно Лешко, Благоевградска област, се намира дърво-ветеран, което е жив паметник на природата. Селото е разположено по склоновете на Влахина планина, погранична със Северна Македония. На около 750 м надморска височина е израснала многовековна круша с невероятни размери и живописни форми.

Дървото е с обиколка на ствола над 5 метра. Нужни са четири човека, за да бъде обхванато изцяло. Предполага се, че е на около три века, но възрастта му не е потвърдена и е възможно да е много по-старо. Въпреки че неотдавна основните разклонения са се отчупили и така е загубило голяма част от короната си, дървото е все още жизнено и ражда дребни плодове.

Поради отдалечеността си мястото рядко е посещавано от туристи.

Тази круша е вероятно най-впечатляващото плодно дърво в България. Повечето хора биха я оприличили на огромен дъб. Позната е на местните хора, но я посещават рядко заради отдалеченото ѝ местонахождение. От нея се открива невероятна панорамна гледка към върховете на Рила и част от Пирин.

Доколкото е известно, крушата не е обявена за защитено дърво или като природна забележителност. Това създава рискове тя да бъде повредена и унищожена.

Бел. ред.: Дървото столетник, което “Труд News” откри, вероятно не е известно на нашите природозащитници. Надяваме се, че Министерството на околната среда и водите ще се погрижи за този забележителен природен паметник.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене