Мними куриери доставят поръчки от фиктивни е-магазини

Когато онлайн магазинът не предлага възможност за преглед и тест и доставя поръчките само на адрес на клиента, рискът да станете жертва на измама е почти 100%. За това предупреди по програма „Хоризонт“ на БНР създателят на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова във връзка с множество случаи на измамени потребители, получили различни от поръчаните от тях дрехи от оказали се фалшиви сайтове за продажби.

„Много е възможно „търговецът“ да използва подставени лица, които да носят пакетите на посочения от потребителя адрес, да отказват категорично да му позволят да прегледа пратката преди да заплати, да вземат парите и да изчезнат, като не оставят никакъв шанс за обратна връзка. По този начин се губи възможността „измамникът“ да бъде проследен, дори и от органите на реда“, посочи експертът.

Габриела Руменова обясни, че ако имейлът е в безплатни платформи за електронни пощи, също би трябвало да ни усъмни. „Всеки професионално извършващ дейността си онлайн търговец, освен че има свой собствен електронен магазин, а не само страници в социалните мрежи за продажби, с регистрацията на домейн на сайта, получава и имейл адреси, които съдържат този домейн. По този начин са разпознаваеми и поне до голяма степен гарантират, че са реални имейли. Попаднахме на е-магазин, на който електронната поща е email@example.com. Това е един шаблон, който се съдържа в шаблона за изработка на сайта“, обърна внимание още тя.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене