Огънят на свободата лумна в Разлог на 3-ти март

Разлог отбеляза 145 години от освобождението на България от османско иго с гордо развети знамена, поднасяне на венци и цветя, проверка-заря, празнична програма и тържествена запалване на огъня на свободата /гаре/. По традиция се спази вековният обичай за пречистване на земята със запалване на гарето. За извиване на традиционното българско хоро на трети март всички присъстващи се хванаха за ръце около огъня на свободата.

Кметът на община Разлог инж. Венцислав Гърменов приветства на централен площад “Преображение” снощи стотици жители и гости на града, както и военнослужещи от състава на Трето бригадно командване.

По време на проверката-заря бяха припомнени иметата на 33-мата достойни мъже от Разложко, включени в състава на Дунавската армия. , достигнала 12 400 бойци и офицери, формировани в 12 дружини. Всички се поклониха пред паметта на загиналите знайни и незнайни войни за свободата на България. Учениците от Начално училище „Яне Сандански”, Начално училище „Св. св. Кирил и Методий”, Основно училище „Никола Парапунов“, Средно училище „Братя Каназиреви“, Професионална гимназия по транспорт, Професионална гимназия по механизация на селското стопанство и Разложка професионална гимназия „Никола Стойчев“ рецитираха стихове и пяха български песни за боевете на Шипка, за освобождението, за България.

Под съпровода на духов оркестър към Народно читалище “15 септември 1903- 1909 г.” се поднесоха венци и цветя пред паметника на Васил Левски.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене