Санданчанинът А. Червенков ще строи храм в с. Драката, побиращ четвърт село

Санданската фирма „Бетон“ ЕООД на Андон Червенков бе избрана за победител в обществената поръчка за изграждане на православен храм в с. Драката, община Струмяни. Със 100 точки комплексна оценка Червенков успя да изпревари само с 0,21 точки другия кандидат – русенската „Ник Строй 2000“ ЕООД на Николай Колев.

При прогнозна стойност от 158 333,33 лв. без ДДС, „Бетон“ предложи да направи строежа срещу 156 644,29 лв. без ДДС, с около 800 лв. по-евтино, отколкото поиска другият участник.

Бъдещият православен храм в с. Драката ще бъде до сградата на селското кметство. По проект сградата ще е монолитна, от стоманобетонна носеща конструкция и тухлени ограждащи стени, с покрив от керемиди. Дограмата ще е PVC с дървен декор, фасадата – бяла или бежова на цвят, по избор на проектанта, и с цокъл от декоративен камък. Куполите на апсидите, олтара и камбанарията ще бъдат покрити с ламарина. Сградата ще се отоплява с термопомпа. За нея има разрешително за строеж от 15.12.2022 г. на името на отец Никола Златински.

Преди 2 седмици Неврокопският митрополит Серафим направи символичната първа копка и положи в основите на бъдещата черква мраморен кръст, кандило и мраморна плоча с надпис: „В името на Светата Троица – Отец, Син и Светия Дух положихме основния камък на този свети храм, посветен в чест на Светото Христово Възкресение. С. Драката, от Неврокопски митрополит Серафим в лето Господне 2023, м. февруари, ден 16“.

В църквата ще могат да влизат до 35 миряни.  Според последното преброяване в с. Драката живеят 127 души, тоест на службите ще може да присъства едновременно 1/4 от цялото селото.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене