Какво представляват иконите?

Въпреки че иконата може да бъде класифицирана като религиозно изкуство, тя е и нещо повече. По същество иконата е прозорец към вярата. Иконите често са изписани с темперни или акрилни бои върху твърда и здрава повърхност като дърво и е изобразява свещената фигура, независимо дали става дума за светец, Исус или Богородица.

Нима иконите са като магически портрети? Разбира се, че не са. Те са произведения на изкуството, но дали са нещо повече от това? Когато се молим с тях, те ни свързват с небето.

Освен това, подобно на прозорец, те могат да се видят отвътре и отвън, а иконографската традиция твърди, че иконата е двупосочен прозорец. Ние не само виждаме фигурата на иконата, но когато гледаме образа в молитва, можем да съзерцаваме същността, която вижда фигурата с небесния поглед на любовта.

Изработването на икона е сложен и свещен процес. Преди да изработи икона, иконописецът се посвещава на молитва, размисъл и пост, защото образът, който създава, е продължение на неговия духовен живот.

Въпреки че днес иконографията е по-разнообразна, има много устойчиви характеристики на тази древна и свещена традиция, които виждаме и в съвременните икони. Например боята трябва да бъде качествена, за да може светлината да преминава през нея и да отразява различните цветни слоеве, особено когато иконата има фон от златни листове.

Иконографията е ценна форма на изкуство, която предлага нещо различно от другите религиозни изкуства: истинска среща със свещеното. Даването на тази древна форма на молитва може да отвори сърцата ни, докато гледаме през тези прозорци към небето.

От къде мога да си купя икона?

Ако търсите икона, например икона на Свети Мина, можете да я намерите в православни магазини или онлайн магазини, които предлагат религиозни артикули. Можете да търсите в интернет за магазини във вашата близост или да поръчате през онлайн магазин. Когато купувате икона, е важно да проверите автентичността й и да я купите от уважаван и надежден източник.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене