ГДБОП атакува автокъща в Дупница, собственикът Ст. Данаилов-Корки арестуван за лихварство

При спецакция на ГДБОП в Дупница за лихварство  е задържан автотърговецът Стоян Данаилов. Освен с лихварската дейност той се е занимавал и с  продажба на автомобили втора ръка. Служители на ГДБОП и полицаи от Кюстендил са атакували вчера рано сутринта автокъщата, в която Данаилов и съпругата му от години живеели в приспособени за жилищни нужди помещения. Обектът се намира на пътя за дупнишкото село Блатино. Извършени са обиски в офиса на фирмата му, на семейната къща в Дяково и в апартамента в бл. 46 в жк „Бистрица“ в Дупница. В същия блок живее и нашумелият покрай изчезването на Янек Миланов дупничанин Васил Капланов-Каплата, но той не е съпричастен с нерегламентираната финансова дейност на Даналиов, който е по-известен с прякора Корки.

ГДБОП са извършили обиските по сигнали на лица, които са взимали от Корки кредити на високи лихви, но не успявали навреме да се издължат, за което, по техни думи, са били торомзени и заплашвани.

При обиските са открити достатъчно доказателства за задържането на Данаилов. Мярката му вчера след обяд е променена от 24 часа на 72 часа.

Преди да го вкарат в ареста на РУ на МВР,  Данаилов е освиделстван в Спешен център в Дупница. Срещу Корки е образувано досъдебно производство за лихварство. Неговият брат Стоимен е бивш полицай, който в момента държи малка книжарница в жк „Бистрица”.

Репортер на „Струма“ отиде на място в автокъщата на задържания Данаилов. Млад мъж на двора се оказа наемател на част от имота, в който разположил свои автомобили втора ръка за продажба. Той заяви пред „Струма“, че вчера дошъл около обяд на работа, но заварил входната врата на автокъщата затворена. „Останах озадачен ,защото вратата винаги е отворена още от рано сутринта. Стоян го нямаше.Аз като наемател имам ключ от входната врата , затова отключих и започнах работа.  Стоян и съпругата му живеят в автокъщата, а ние с един колега сме наематели на част от имота и сме разположили наши автомобили за продажба. Само две от колите, които виждате, са на Стоян, едната е неговата лична. Не зная, че е задържан, никой не ме е уведомил .Тук влизат много хора, които търсят да купят кола, не съм забелязал кой влиза в офиса и кой излиза“, заяви наемателят.

Жители на Дяково, дочули за ареста, коментираха вчера  пред „Струма”: „В селото се говореше, че Стоян се занимава с лихварство… Рядко идват със съпругата му в къщата им тук. Само децата им, които са на около 15-17 г., идват всяка събота и неделя. Не сме забелязали нищо подозрително около къщата им. Никой не идва у тях“.

Съседи в бл. 46 в жк „Бистрица“ пък обясниха, че от няколко години Стоян се е изнесъл от дупнишнкия апартамент и не знаят къде живее в момента.

НАТАЛИЯ ПЕТРОВА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене