Ковачевица брани калдъръм и къщи от камиони с дърва

Жители на архитектурния резерват Ковачевица в Родопите за пореден път протестираха срещу преминаването на тежкотоварни камиони с дървесина. Автомобилите съсиипват инфраструктурата на селото и застрашават живота на хората. „Гледа се само печалбата, никой не мисли за хората, които са потърпевши. Сградата, в която е музеят на селото, е напукана от вибрациите на тези камиони, така е и с други къщи, калдъръмът се съпипва, има пропаднали участъци. Не на последно място се застрашава животът на местното население. Този проблем засяга и съседните села Горно Дряново и Лещен“, коментира днес кметският наместник на Ковачевица – Кирил Жуглев.

Заради многото камиони стопани на къщи за гости в района отчитат и отлив на туристи. Защото шумът пречи на отдиха на гостите. Вдига се и много прах при преминаването им през населените места. Преди 8-9 години се направи алтернативен път за камионите, за да не минават през село Горно Дряново и архитектурния резерват Ковачевица. В Горно Дряново имаше няколко пътни инцидента с товарни автомобили, при един от които се стигна и до смъртен случай.

Сега обаче този обходен път е почти непроходим, не се поддържа, по протежението му има и опасни свлачища. „Този път е по-дълъг за фирмите, които добиват дървен материал в гората над Ковачевица. Затова минават през центъра на селото ни, за да пестят гориво“, каза още управникът Кирил Жуглев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене