Какво да правим, ако ни се случат неочаквани разходи

На всеки може да се случа „да го закъса“

Един от най-лошите сценарии в живота на човек е да има нужда спешно от пари, но да не знаете откъде да ги вземете.

Как да се справите със спешната нужда от пари, откъде да ги намерите и дали не бихте могли да проявите въображение в справянето с финансовия проблем, ще научите в следващите редове.

На всеки може да се случа „да го закъса“

Неотложна поправка на кола, домашна повреда и належащи медицински разходи са едни от най-често срещаните поводи за харчене на непредвидени пари.

Към тях можем да добавим и възстановяване на загубени или откраднати вещи и документи, закупуване на подарък за близък човек, както и неутолимо желание да си доставите удоволствие с уикенд пътешествие.

Финансовите експерти от Smile Credit имат отношение по въпроса и дават следните полезни съвети за справяне с подобни ситуации.

Ако можете, отложете плащания

Един от основните постулати на финансовата грамотност гласи, че пестеливостта е добродетел.

Има харчове, които са напълно излишни и с малко повече съобразителност и въздържание може да се избегнат парични колапси на личния и семейния бюджет.

Седнете и помислете трезво – ако дадената разплащателна ситуация не е живото застрашаваща и има как да бъде отложена до следваща заплата, то го направете. Не взимайте емоционални и прибързания решения, за които после може да съжалявате.

Междувременно си вземете поука от случката и организирайте финансите си така, че да успявате да заделяте известна сума пари на месечна база.

Справете се със ситуацията с въображение

Нуждата е майка на изобретателността. Това означава, че когато решаването на даден проблем е особено належащо, то неусетно ставаме креативни и прозорливи.

Ето как може да отложите някое плащане със силата на въображението:

– Колата има нужда от ремонт – за известно време пътувайте с градския транспорт или ходете пеша;

– Мечтаете да заминете на уикенд почивка сред природата – организирайте дневна разходка до най-близкия природен парк до дома;

– Искате да купите подарък на любим човек – създайте нещо с двете си ръце или направете резервация за почивка, която може да платите напред във времето.

Вземете кредит до заплата и не забравяйте да го погасите в срок

В случай, че поводът изисква незабавно действие, не отлагайте намирането на пари, а вземете кредит до заплата.

Това е чудесен вариант за справяне с неочаквани ситуации, които не могат да чакат настъпването на по-добри дни.

Важно е да имате предвид, че заетият кредит трябва да се възстанови на кредитодателя в срока, изрично упоменат в сключения договор. Чисти сметки, добри приятели, нали така!

Когато имате нужда от пари, за да се справите с предизвикателствата на ежедневието, не забравяйте да преговорите трите стъпки към разрешаване на проблема:

– Отложете плащането, доколкото ситуацията го позволява;

– Опитайте да намерите креативно решение;

– Не забравяйте, че винаги има вариант да вземете кредит до заплата

nova.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене