Кучета на съседи разкъсаха 11 овце в кошара в благоевградското село Дебочица, стопаните плачат съсипани

Съседски кучета са разкъсали 11 овце в кошарата на Бойко Кьосев в благоевградското село Дебочица. Още 4 от стадото се борят за живота си, а стопаните са съсипани.

„Трагедията е голяма! Хората не спират да плачат и се опитват да спасят агънцата, като ги хранят с биберон с мляко от кравите“, разказа бившият кметски наместник на селото Добрин Хамбарджийски.

Същия ден малко по-рано той бил на гости за Прошки при Бойко и жена му Надка. „Тъкмо ни изпратиха, бяхме се вече прибрали, когато ми звъннаха по телефона. Стадото им беше от 21-22 бройки. Тръгнал да нахрани животните и гледа – овцете ги няма, били само четири двойки, които са останали назад. Трите кучета на комшията Венци Петров ги нападнали, а те са огромни, породисти, пуснати са на свобода. От купчината оборска тор до кошарата скочили и нападнали стадото. Овцете оттам побягнали, съборили мрежата и се насочили към реката. Каквото докачили кучетата – разкъсали, крака, опашки висят навсякъде. Миналата година удушиха кучето на Бойко, сега овцете, ред е вече на него… Агънцата сега са много грешни. Ходих да ги видя, не вярвам да оцелеят нахапаните… Бойко постоянно плаче, не мога да ги успокоя. Много трудолюбиви хора са и за съборите в селото винаги са давали курбан. Кошарата им е в началото на Кьосевска махала, тя е първата на Дебочица, а те живеят при кметството. Далечко е, затова никой не е чул, като се е случило“, разказа бившият кмет.

„Към 4 следобед Бойко с внука тръгнаха да нахранят стадото последно и да го затворят в кошарата, защото през нощта не ги оставяме навън, и по пътя видели трите кучета на съседа Венци да тичат откъм реката – разказа за трагедията Надка. – Те постоянно са отвързани, уж ги затваря в двора, но те непрекъснато бягат и ходят при кошарата ни. Порода Кане Корсо са, с обратна захапка, миналата година, когато разкъсаха нашето куче, не сме се разправяли. Като отишли мъжът ми и внукът при кошарата, гледат – оградата смачкана, вълна навсякъде и повечето животни ги няма. Обадих се на тел. 112. После намерихме овцете в трънака при реката…“, разказа стопанката.

Настоящата кметска наместничка на селото Нина Николова обясни за „Струма“, че е разбрала за инцидента от полицията, тъй като е бил подаден сигнал на тел. 112. „Заведох групата разследващи полицаи горе, те си свършиха работата и доколкото разбрах, са взимали отпечатъци от захапката на кучетата. Не се знае още какво се е случило и кой е нападнал стадото, дали са били кучетата на съседа, полицията ще изясни“, каза Н. Николова.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА в.Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене