Детски играчки от 4 век преди Новата ера от днес в РИМ – Благоевград

106584-izlojba-igrachki-01

Детски играчки от 4 век преди Новата ера могат да се видят от днес в Регионален исторически музей – Благоевград. Сред експонатите има и предмети свързани с отглеждането на бебетата и децата, както и съдове, върху които има изображения на играещи деца

Изложбата озаглавена „Знаеш ли тази игра? Игри и играчки от древността” гостува в Благоевград за първи път и е по повод навършването на 145-годишнината от създаването на Българската академия на науките.

„Тази изложба ще ни отведе назад във времето, за да разберем какви игри са играли децата в древността когато не е имало компютри. Техните игри и играчки не се различават много от днешните. Днес археолозите откриват истински играчки поставени в детски гробове или в светилища. Открити са кукли от теракот и печена глина, дрънкалки, фигурки на животни и птици”, каза Павлина Павлова, археолог. Тя припомни, че и в древността децата се играли на игри като дама, на топка, криеница, сляпа баба и други. Доказателство за това са изображенията върху древногръцки съдове, част от които могат да се видят в музея в Благоевград. 

„Експозицията представя игри и играчки от класическата, елинистическата и римската епохи. Голяма част от играчките са от некропола на Аполония Понтика датиращи от 5- 4 век преди Христа и от керамичния център Бутово от 3 век след Христа. Изложбата включва експонати съхранявани от НИМ при БАН както и от музеите в Созопол, Несебър, Варна и  Велико Търново”, подчерта Павлова.

Впечатлени от показаните играчки останаха децата от четвърти клас на 5-о СОУ, които днес гостуваха на музея.

 

Изложбата ще остане в Регионален исторически музей до 31 януари 2015 година.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене