Ски патрули блокират карти на безразсъдни скиори в Пирин

Ски патрулите в зоната над Банско следят ежедневно за туристи, които карат опасно за останалите по трасетата в Пирин планина. Те няма как да покрият едновременно целия ски център, но непрекъснато са на пост. При забелязване на скиори и сноубордисти, които се спускат рисково по пистите, веднага им се прави забележка да бъдат внимателни и да не застрашават по никакъв начин здравето и живота на останалите в ски зоната. При второ нарушение на правилата за безопасно каране по пистите на провинилите се блокира картата.

В момента в курорта Банско има хиляди туристи. Поне 6000-7000 от тях са по трасетата в ски центъра в Пирин планина. Проблемът е, че много от тези хора не умеят да карат добре, а това води понякога до тежки инциденти.

Такъв инцидент стана в четвъртък на една от пистите в местността Платото. 15-годишно момиче със сноуборд връхлетя и помете 6-годишно момиче, също от Румъния, което по това време имало урок по каране на ски.

Блъснатото дете най-напред получава помощ от планински спасител, който вади езика му и по този начин спасява живота му. По-късно то е транспортирано в столичната клиника „Пирогов”. Детето е в стабилно състояние и няма опасност за живота му, каза в петък на брифинг директорът на лечебното заведение д-р Валентин Димитров.

Момичето има фрактури на различни части от тялото, но не се налага оперативна интервенция за момента.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене