Производител на фурнирни плоскости в Симитли откри туристическа ниша в Мелник – прави обществен басейн с външен бар

Дърводобивна фирма, производител на фурнирни плоскости в Симитли, откри туристическа ниша в уникалния гр. Мелник и ще прави там открит обществен плувен басейн с бар.

Идеята е на Костадин Стаматов, който има участие в 3 фирми, но най-известната е „Фурнир пласт“ ЕООД, чийто последен деклариран оборот е през 2019 г. и възлиза на 2 353 000 лв.

Басейнът с открит бар ще е в местността Реката и е отреден със същата цел още през 2009 г. До момента инвестиционно предложение обаче не е постъпвало в РИОСВ за разглеждане и оценяване в рамките на процедура по Глава шест от Закона за опазване на околната среда и в Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” за съответствието му с Плана за управление на речните басейни, съответно не му е и издавано становище за допустимост по Закона за водите.
Стаматов е представил в РИОСВ – Благоевград становище на УВЕКС ЕООД от миналия октомври, според което водното дружество на Сандански има техническа възможност за захранване на обекта с вода до 0,50 л/сек от съществуващата водопроводна мрежа на гр. Мелник. Освен за открития бар водата трябва да стигне и за пълнене на басейна. При необходимост от допълнителни водни количества обаче инвеститорът трябва да търси алтернативен водоизточник или да предвиди акумулиращ резервоар.
Съгласно становището заустването на отпадъчни води от обекта ще бъде в новопредвиждащ се уличен канал на гр. Мелник, като за изпразването на басейна симитличанинът се ангажира да става постепенно, а не залпово.
Екоинституциите поставят и друго условие – да се предвиди подходящо пречиствателно съоръжение преди отвеждане на отпадъчните води от промивката на филтри и измиването на басейна в канализационната мрежа на населеното място.

ВАНЯ СИМЕОНОВА в.Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене