С 15 гласа „за” ОбС – Сандански прие искането на Илия Пасков концесията му за хигиенната баня да се прекрати „по взаимно съгласие”

След една година „прашасване“ в папките на Общинския съвет в Сандански бе прекратена концесията за хигиенната баня в Сандански, която е със срок до 35 години. Това стана по време на проведеното вчера редовно заседание на местния парламент. Вариантите за прекратяване на концесията бяха два. Първият бе по искане на кмета на общината поради неплащане на задължения и такси по концесионния договор. Вторият – по предложение на концесионера Илия Пасков, за прекратяване по взаимно съгласие.

Председателят Н. Шаламандов подложи на гласуване първото предложение от общинска администрация, но „за” гласуваха само 14 съветници общо от 28 присъстващи. Наложи се да бъде гласувано и второто предложение, но „за” гласуваха отново 14, 10 с „въздържал се” и 1 „против”.

Съветникът Младен Тимчев предложи да бъде прегласувано предложението на Ил. Пасков. Стигна се до спор – дали има право на прегласуване решение, което не е минало с един глас. След направена справка председателят Николай Шаламандов предложи да бъде прегласувано решението. Така с гласовете на 15 съветници концесията бе прекратена по взаимно съгласие.

Историята с искането на концесионера Ил. Пасков да бъде прекратена концесията е от 16.02.2022 г. Тогава на Председателски съвет старейшините върнаха на общинска администрация предложението за прекратяване на концесията с мотив да бъде изготвен правен финансов анализ, за да се установи какви са направените инвестиции от концесионера и какви са задълженията му към общинската хазна.

Началото на дебата на сесията вчера постави съветникът Калин Терзийски с въпроса: „На пощата ни снощи получихме допълнително споразумение, какво представлява това споразумение?”.

Н. Шаламандов внесе яснота, че Комисията по нормативна уредба е дала съгласие да се изготви това допълнително споразумение. В него са посочени сумите, които концесионерът дължи за такси и сумата на направените от него инвестиции, като концесионерът се отказва от разликата.

Съветникът Снежана Стоянова внесе яснота за решението на Комисията за нормативна уредба и местно самоуправление по искането за прекратяване на договора. Имаше два начина. Единият бе по искане на концесионера по взаимно съгласие, а другият – от кмета на общината по вина на концесионера, поради неплащане на редица такси през годините. Ние искахме в комисията да се представят и условията, при които ще бъде прекратен договорът. От страна на кмета и от страна на концесионера. Такъв проект е представен от страна на концесионера, но липсва такъв, представен от общинска администрация”, каза Сн. Стоянова.

Н. Шаламандов предложи да бъде гласувано първо предложението по взаимно съгласие.

Антон Цанев в своята позиция коментира, че концесионерът не е платил 600 000 лв. такси на общината, а е вложил около 800 000 лв. Това са суми без ДДС. Въпросът е следният: Ако Общинският съвет прекрати концесията, трябва да стане ясно този обект остава ли на общината? И оттук нататък проблемът е как общината ще го даде за стопанисване. Един човек, ако е предприемчив, може да стопанисва обекта. Общината не губи, не мисля, че губи”, каза А. Цанев.

Концесионерът Илия Пасков бе в залата и застана очи в очи пред съветниците. Той заяви: „За да избегнем да водим спора в съда, по-добрият вариант е да прекратим концесията по взаимно съгласие. Тук цифрите, които са посочени, не са верни, начислени са лихви и други. Защото аз имам допълнително фактуриране за довършителни работи, трайни активи и те са над 200 000 лв. Ако направим една справка, ще стане ясно, че инвестицията ми надвишава милион лева. Аз съм в правата си. Водил съм две-три дела с общината и съм ги спечелил.  Просто искам да върви общината напред, а не е в състояние да изплати такава голяма сума. Тази баня беше една развалина, аз съм инвестирал много пари. Преди Ковид пандемията работиха 23-ма души, а сега само 2-ма души. Аз съм изградил банята от сантименталност, не да правя голям бизнес. Нека да се ползва банята, аз съм на 62 години и да не влезем в съдебен спор и да я затворим”, заяви Ил. Пасков. И допълни, че години наред продължава да плаща таксата за ползване на минералната вода, само и само да не загуби разрешителното. Това е истината, както искате решавайте, следващият етап е да влезем в съда, за да си търсим правата. Разликата, която ще остане, общината ще трябва да ме обезщети. Не ми се коментират лихви и други суми”, заключи Ил. Пасков.

Съветникът Явор Аргиров отправи питане: „По данни на концесионера сумата, която дължи той на общината, е 300 000 лв., а по данни на общината сумата е близо 600 000 лв. Не знам коя цифра е вярна. Вие искате да зачеркнем тези 815 000 лева инвестиции, да приспаднем задълженията към общината и искате да получите разликата. Това ли искате да се случи, за да не бъдем упреквани от гражданите?”.

Адвокатът на концесионера Пазвански каза: „Искането е концесията да бъде прекратена след настъпването на Ковид пандемията. Това, което е направено като инвестиция, остава в общината и няма да търсим обезщетение, няма да имаме никакви претенции”, каза адвокат Пазвански. И категорично заяви, че ако не се стигне до прекратяване на концесията, ще търсят правата си в съда.

Живко Иванов се опита да върне назад във времето съветниците. „Преди 10 години прекратяването на концесиите ставаше, като разликата за концесията се прихващаше. Що се касае за варианта, който ни е предложен – по вина на концесионера, аз не знам как Общинският съвет може да остойностява колко са лихвите. Това, което ни е предоставено, е констативка, а не анализ, за направените разходи. Спокойно може да се прекрати договорът по взаимно съгласие”, каза Ж. Иванов и попита Ил. Пасков дали приема този вариант. Той каза, че приема варианта за взаимно съгласие.

В крайна сметка след още дебати председателят Н. Шаламандов подложи на прегласуване предложението и договорът за концесията на хигиенната баня бе прекратен по взаимно съгласие.

ЛИДИЯ МАНЕВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене