Зам.-шефът на ЕК посочи точната дата, на която България ще приеме еврото ВИДЕО

По думите му в момента основната спънка пред страната ни, за присъединяване към еврозоната от 2024 г., е инфлацията

1 януари 2025 г. е възможна дата за присъединяването на България към еврозоната. Това заяви изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия по икономическите въпроси Валдис Домбровскис, който е на посещение в България.

Той обясни, че държавите се присъединяват обичайно от 1 януари, защото това е по-полезно за практическите цели. Домбровскис обаче подчерта, че трябва да бъдат изпълнени критериите от Маастрихт,  включително и тези от европейския механизъм.

По думите му в момента основната спънка пред страната ни, за присъединяване към еврозоната от 2024 г., е инфлацията.

„Тя подлежи на оценка на експертите от ЕК. Тази оценката показва, че критерият за инфлацията няма да може да бъде покрит, затова трябва да отложите”, заяви Домбровскис в сутрешния блок на Нова ТВ.

Запитан за четирите закона, които не бяха приети от 48-ото НС, Домбровскис отново каза, че основното е високата инфлация, а законите се отнасят за периода след европейския валутен механизъм. „Това са закони, които трябва да бъдат гласувани, защото това също ще бъде оценено. Но като срокове е възможно тези закони да се приемат за няколко месеца. Докато инфлацията изисква повече усилия”, каза Домбровскис.

Той коментира и страховете у нас.

„Присъединяването към еврото определено носи сериозни ползи, включително повече финансова стабилност, по-ниски трансакционни разходи и прозрачност за предприятията. Това са все ползи, които способства за икономическото развитие на страната. Това сме го видели в страните с по-нисък БВП на глава от населението”, каза Домбровскис.

Според него не е притеснително отлагането.

„Наистина понякога европейския валутен механизъм се нарича „чакалня”. Както казах, важното е да не се отклоняваме от пътя заради това закъснение. Някои страни са чакали много по-дълго в т.нар. „чакалня”. Като например Латвия и Литва. Те бяха 8-9 години в тази чакалня, за да могат да се присъединят. Мисля, че разумното време за изчакване на България ще бъде по-кратко”, каза Домбровскис.

По време на визитата си в България Домбровскис ще разговоря с президента Румен Радев, а след това и със служебния премиер Гълъб Донев.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене