Благоевградчанката Р. Михайлова: Да се издири отровителят на животни пред Съдебната палата

Благоевградско семейство погреба кучето си часове след традиционната му сутрешна разходка. Драмата стана причина за два подадени сигнала до прокуратурата и до кмета. Авторът им Райна Михайлова поиска думата от вестник „Струма“, за да разкаже за случилото се и да апелира да се предприемат спешно мерки. Ето какво заяви Р. Михайлова:

„Случи се на 15 февруари тази година. Както всяка сутрин, изведох кучето на сина ми на разходка, то е 4-годишно, порода чау-чау. Живеем на ул. „Пере Тошев“ 4 в центъра на Благоевград и маршрутът ни винаги е приблизително един и същ – минаваме по ул. „Хр. Татарчев“, завиваме към моста над дерето при детска градина „Ведрица”, през зелените площи пред Съдебната палата се насочваме към бул. „В. Левски“, правим завой на ул. „Д. Солунски“ и тръгваме покрай реката обратно към центъра до дома. Като се прибрах, оставих кучето в мансардата, както обикновено. След 4-5 часа то започна да тропа, да скача, но и друг път го е правил, когато се радва.

Един час по-късно синът ми се прибра и го намери умряло. Беше цялото в пяна и веднага го закарахме в клиника в кв. „Струмско“. Обясних, че като сме се прибрали, не е имал никакви симптоми и че не му разрешавам да взима храна от улицата. Докторът беше категоричен, че домашният ни любимец е отровен, вероятно е близнал нещо по земята, докато е душел. Той бе член на семейството ни и загубата преживяхме много тежко!

Същия ден по-късно разбрах, че в района на Съдебната палата има много измрели животни – кучета, котки и гълъби. Посъветваха ме да подам сигнал в Общината и го направих на следващия ден на горещия телефон в Общината, както и писмен в прокуратурата. Не ме оставя на мира кошмарът, който изживява семейството ни, защото кучето ни бе част от него, затова завчера подадох сигнал и до кмета на Благоевград, провокирана от негово изявление, че по закон бездомно куче не може да се държи повече от 3 дни във временния приют. Това не е решение и след като сме го избрали за кмет, той трябва да намери решение на проблема. Той не е от тази година, нито от миналата и по-предната. Всеки, който се кандидатира за кметския пост, обещава, че ще предприеме мерки да се справи с бездомните кучета, но когато седне на стола, всичко остава постарому.

Сега напрежението ескалира и някой ръси с отрова в градския парк и около Съдебната палата. Днес разбрах, че има подаден сигнал в Общината за намерено умряло куче в района на Кръста. И мен са ме нападали кучета, подавала съм сигнали в Общината, но никога и през ума не ми е и минавало да им дам храна с отрова!

Само десетина дни преди фаталната случка, на 4 февруари, в градския парк мъж, който ми се представи за полицай, ме предупреди, като ме видя с домашния ни любимец, да внимаваме много, защото има много измрели животни и най-вероятно е насипана отрова по земята. Подозирам, че който го е направил, е повторил и в района на Съдебната палата заради зачестилите сигнали за нападения и ухапани хора. Настоявам да се прегледат камерите в парка и пред съда и да се намери виновникът, нали видеонаблюдението затова е изградено, за да се гарантира спокойствието на гражданите.

Времето се оправя и не ми се мисли какво може да се случи, като родителите почнат по-често да извеждат децата си да играят в градската градина и в района пред съда! Това е предумишлено грозно деяние и не бива да чакаме трагедията да се задълбочи и да се случи най-лошото и с човек. Нахапаните са в правото си да са недоволни, но убийството не е нормално!“, категорична е Райна Михайлова.

Записа ДИМИТРИНА АСЕНОВА в.Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене