Прокуратурата разследва „златната“ цена на водата в село Осиково

В в с. Осиково водопроводът е прокопан на ръка преди години

Във Върховна административна прокуратура (ВАП) е образувана преписка по получени оплаквания на жители на с. Осиково, обл. Смолян, за незаконосъобразно увеличаване на цената на ВиК услуги на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД, гр. Смолян, с над 60%.

 

От ВАП е констатирано, че след издаване на Решение № Ц-32/30.12.2022 г. на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) цената на съответните ВиК услуги е увеличена на 3,29 лв. на кубик.

Хората уведомяват ВАП, че в с. Осиково водопроводът е прокопан на ръка преди години от жителите на селото. Довеждащият водопровод с разстояние от 5 км е етернитов – „канцерогенен”, и не е сменян. Няма и монтиран филтър за пречистване и при валежи и снеготопене водата е с влошено качество. Изтъкнато е, че за с. Осиково се начислява и такса за обратните води, но в селото не е изграждана канализация нито от община Девин, нито от ВиК-Смолян. Изложено е, че до момента от ВиК-Смолян не са извършвани никакви инвестиции за подобряванe качеството на водата в населеното място.

От ВАП е изяснено, че във връзка със законосъобразността на Решение №Ц-32/30.12.2022 г. на КЕВР относно утвърдените цени на „Водоснабдяване и канализация” ЕООД, гр. Смолян, има административно дело пред Административен съд-София град, като разглеждането му не е приключено. Ето защо материалите по преписката са изпратени по компетентност от ВАП на Софийска градска прокуратура, вкл. с оглед преценка за упражняване на правомощията за встъпване във вече образуваното съдебно-административно производство при наличие на важен държавен или обществен интерес съгласно Конституцията и Административнопроцесуалния кодекс.

Материалите от преписката са изпратени по компетентност и на Окръжна прокуратура-Смолян с оглед преценка за предприемане на действия относно оплакванията, касаещи качеството на водата в с. Осиково, обл. Смолян. От същата прокуратура веднага е разпоредена проверка, възложена на КЕВР, която следва да приключи в кратък срок. За резултатите от проверката трябва да бъдат уведомени  ВАП и Окръжна прокуратура-Смолян, съобщават от държавното обвинение.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене