Кметът Илко Стоянов: Войната между хора и кучета трябва да бъде спряна! Община Благоевград ще санкционира жители, които хранят бездомните четириноги

Кметът Илко Стоянов: Войната между хора и кучета трябва да бъде спряна! Община Благоевград ще санкционира жители, които хранят бездомните четириноги, но реалното решение ще бъде факт, когато има законодателни промени на национално ниво Община Благоевград започва да налага санкции на хора, които дават храна на бездомните четириноги. Решението бе прието от кмета Илко Стоянов по време на среща с потърпевши жители от агресивни кучета, които поискаха налагането на такава санкция. С прилагане на мерките ще бъде редуциран броят на животните, събиращи се на групи на определени места в града. Данни сочат, че безпризорните четириноги обитават територии, именно, на които получават храна.
„Има редица причини, заради които следва да предприемем подобни действия. Ще дам пример – хората, които хранят кучетата често носят храната в найлонови чанти. Ето защо не са малко случаите, в които животни нападат, когато видят човек торба. Те инстинктивно приемат, че в нея има нещо, което ще задоволи глада им. Когато се грижиш за животно, това означава да поемеш и съответната отговорност както за неговото здраве, така и за неговото поведение. В тази връзка ще посоча, че за миналата година, например, няма нито едно лице, в това число и от самопровъзгласилите се за природозащитници, което да е подало декларация, че поема подобна отговорност за куче, което живее на улицата. Смятам, че този факт е изключително красноречив сам по себе си, без да навлизам в подробности“, коментира кметът Илко Стоянов.
Налагането на санкции от друга страна ще доведе до превенция на отравянето на животни, тъй като когато кучето приема храна, това може да бъде замаскирана отрова, каквито случаи има вече в Благоевград.
По време на срещата бяха набелязани първите стъпки към кардинално и хуманно решение на проблема както за хората, така и за кучетата.
Кметът Илко Стоянов заяви, че възнамерява да изпрати официално писмо до отговорните държавни институции, чрез което ще настоява за промяна в законодателството в посока овладяване на популацията и спиране на т.нар. „туризъм на кучета“.
По време на срещата страните се обединиха около идеята кметът и хората да поканят 11-те народни представители за Благоевградска област от следващото Народно събрание, за да бъде търсено решение на проблема чрез внасяне на законодателни промени по предложение на депутатите в парламента.
„Наистина можем да си взаимодействаме в тази посока. Например, Община Благоевград има разрешително за строеж на нов приют, с голям капацитет, имаме готовност да стартираме изграждането, но за съжаление към този момент няма положителен отговор за финансиране от държавата, въпреки десетките писма, които съм писал. Смятам, че депутатите, избрани от благоевградчани в следващия парламент, могат да бъдат полезни в тази посока и заедно с общи усилия да построим новия приют. Така ще помогнем и на хората, и на бездомните кучета“, коментира кметът Стоянов.
Той призова обществеността, в това число и всички доброволци и НПО организации, имащи отношение по случая да обединят усилията си за стартиране на мащабна кампания за насърчаване към осиновяване на безпризорни четириноги.
„Само по този начин, чрез активни действия, ще покажем грижа и към хора и към кучета. Така ще намалим и създалото се напрежение в обществото, необходимо е тази война да спре. Трябва да е ясно, че когато има системен проблем, името на кмета няма значение, просто всички трябва да търсим“, коментира кметът Стоянов.
По време на срещата, инициирана от пострадали от нападения на бездомни животни, присъстваха и секретарят на Община Благоевград Дейвид Арабаджиев, и управителят на ОП „Приют за безстопанствени животни“ Владислава Асенова.
Предстои последваща среща разговор, на която ще бъдат поканени и представители на неправителствени организации.

Кметът Илко Стоянов: Войната между хора и кучета трябва да бъде спряна! Община Благоевград ще санкционира жители, които хранят бездомните четириноги снимка 1Кметът Илко Стоянов: Войната между хора и кучета трябва да бъде спряна! Община Благоевград ще санкционира жители, които хранят бездомните четириноги снимка 2

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене