Подписахме меморандум с Гърция за нов петролопровод, Радев поиска неруски нефт

България и Гърция подписаха днес два меморандума за разбирателство – за строежа на петролопровод между Александруполис и Бургас, както и за сътрудничество по въпросите на гарантирането на газовите доставки и съхраняването на природен газ. За тази цел президентът Румен Радев е на посещение в Атина. Той даде обща пресконференция с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. Държавният глава заяви, че в началото на октомври 2022, когато бе открит интерконекторът, „стигнахме до общия извод, че е време да си спомним и да съживим един отдавна забравен проект за петролопровод от Бургас за Александруполис, но да обърнем посоката“.

„Това има стратегическо значение за нашата страна – дава ни реална диверсификация и алтернативни доставки на неруски петрол към нашата рафинерия в Бургас („Лукойл Нефтохим“ е с дерогация за внос на руски петрол до края на 2024 г. – бел.ред.). Избягва се и дългото чакане от преминаването на танкерите през черноморските проливи“, добави Радев.

„Днес сме свидетели на поредната важна стъпка в развитието на стратегическото партньорство между Гърция и България, основано на общи интереси, взаимно доверие и споделени ценности“, заяви още президентът. „Това партньорство придоби още по-интензивен характер с геополитическите изменения в резултат на войната на Русия срещу Украйна. Тя ни накара да преосмислим политиката за сигурност, свързаността, добросъседството и солидарността. Благодарности към приятелска Гърция за предоставения достъп до терминала за втечнен газ в Ревитуса и газопреносната мрежа на вашата страна в труден момент, когато прекъсна руският газ за България през април 2022 г.“, обърна се той към Мицотакис. Радев изброи успешното завършване на няколко проекта с Гърция през изминалата година – газовия интерконектор, България удвои резервирания капацитет в терминала за втечнен газ в Александруполис, увеличи и износа на ток за Гърция, стокообменът се увеличи с повече от 1 милиард евро.

„Това надхвърля далеч измеренията на едно двустранно сътрудничество. Ние се утвърдихме като стратегическа ос на стабилност и това вече дава други резултати – променя енергийната карта в Югоизточна и Централна Европа“, смята президентът на България. „Убеден съм, че нашите усилия няма да спрат дотук. Трябва да продължим транспортния коридор, участието на България в управлението и експлоатацията на егейските пристанища, да разширим капацитета на съществуващите и да разкрием нови гранични пунктове, да реализираме проекти, повишаващи военната мобилност в региона. Готови сме да си сътрудничим и в мащабния проект за пренос на зелена енергия от Африка и Близкия изток, през Гърция, до Европа“, каза Радев. Според него се обмисля и как да се задълбочи сътрудничеството в съхранението, обработката и транспортирането на „една от най-важните стоки на бъдещето – информацията“. „Отношенията ни никога не са били по-близки“, каза Радев и изрази признателност към Мицотакис за „визионерството му и цялостната му роля в развитието на тези отношения“. „Две държави и два народа могат да загърбят проблемите от миналото и да гледат заедно към бъдещето, давайки пример и надежда, че на Балканите може да има мир, добросъседство, приятелство и истински взаимноизгодни отношения“, допълни той.

actualno.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене