Една жена от Югозапада, разказва за ужаса в Турция, който е преживяла по време на земетресението

Жена от дупнишкото село Бистрица, която е омъжена в Турция, е преживяла ужаса на земетресението, но изпитва панически страх да не се повтори трусът.

Нора Кьосен е родена през 1986 г. в село Бистрица, община Дупница. От няколко години живее със съпруга си в турския град Бесни, провинция Адияман в Турция. След земетресението от 7,8 по Рихтер Нора живее при роднини на съпруга й в гр. Газиантеп. За „Струма“ въпреки лошата връзка по интернет тя успя да разкаже:

„В момента сме при роднини. Все още не сме ходили да видим пораженията в апартамента, в който живеехме. Няма ток, няма вода… Някои от хората тук живеят в училища, при приятели и роднини. Спасяваме се кой както може. Страхът ни от повторно земетресение е голям. Не можем да се отърсим от преживения ужас. Блокът, в който живеехме, се разлюля и всички тръгнахме да бягаме навън. Свекърва ми е на 100 г., но и тя успя да се спаси и излезе навън. Асансьорът спря, всеки тича през глава да избяга, да излезе извън блока и да се спаси… Голям ужас преживяхме, умират хора, падат сгради, страшно е… Слава Богу моето семейство оцеляхме, но се молим всеки ден на Бог да не праща такова изпитание. Държавата ни снабдява с храна, памперси за децата… Има много дарения от чужбина“, разказа Нора Кьосен.

Нейна приятелка от село Бистрица, с която Нора се чула, допълни: „Избягали са само с дрехите на гърба, но роднините на съпруга й много им помагат. Тези, които са оцелели и имат дом, им помагат. Нора се притеснява и за папагала, който отглежда от години и е станал част от семейството, дали е оцелял. Тя след земетресението всеки ден вижда смъртта си. Много е страшно там. Приятелката ми планираше през март да си дойде в България, но едва ли ще успее след земетресението. На семейството й ще им трябват пари за нов дом. Тя работеше като чистачка в кафене, собственост на брата на съпруга й. Не се знае дали и кафенето не е рухнало от земетресението“, заключи приятелката на Нора от с. Бистрица.

В същото време тече усилена кампания в Дупница за събиране на помощи за пострадалите от земетресението в Турция. Лидерът на ДПС в Кюстендилска област Николай Златарски е превърнал офиса си в място за дарения.

Десислава Мирчева бе една от дарителките, които репортер на Струма откри вчера в офиса на Н. Златарски. Ето какво заяви тя: „Дойдох да поздравя Н. Златарски, който днес си прави курбан за здраве, но е тук, в офиса. Аз дарих детски дрешки в знак на благодарност към турските лекари, които спасиха живота на сестра ми. Преди няколко години тя беше оперирана в турска клиника и оцеля като по чудо. Заобичах турците заради отношението им към сестра ми в клиниката – учтиви, внимателни и услужливи в трудния за нас момент“, заяви Д. Мирчева.

Н. Златарски уточни, че вече 36 години си прави курбан за здраве, като дава петел като жертвено животно. Като бил на 6 г., го оперирали от апандисит, но състоянието му се влошило и майка му обещала, ако оздравее, да дава всяка година курбан за здраве.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене