Благовест Аргиров: В Ковачевица има особена енергия, която зарежда!

Ковачевица през очите на Благовест Аргиров.

„Доведох ви тук, защото като ми кажат „България“ това,  което най-напред си представям, е Ковачевица и по-точно автентичната България, истинската България“, разказва пред наш репортер Благовест Аргиров, половинката от култовия дует Братя Аргирови –  български дует от поп изпълнители. Благовест и Светослав Аргирови, или братя Аргирови… Той ни разказва за любовка си към гърменската автентична архитерктурна приказка.

Защо не Широка лъка, Родопите, другата страна на Родопите?

-Не мога да ти го обесня това нещо. Още първия път, когато дойдох тук, мисля, че беше преди 6-7 години, толкова силно впечатление ми направи всичко! Първото нещо, което си помислих, е да доведа и брат ми тук, който живее в Норвегия. Доведох го и оттогава седма година вече всяка година идваме в Ковачевица. Смятаме,че тук има някаква особена енергия и като хора, който обичаме Родината си, зареждаме се и ми е много приятно. И всеки път, когато брат ми заминава за Норвегия, ми казва: „Чакам с нетърпение момента, в който пак ще отидем в Ковачевица“.

Много е вълнуващо, аз също за първи път съм тук и найстина няма да е за последен път. Всички ли къщи се строят по този начин, по който виждаме камък и кал?

-Това, което аз знам, е че Ковачевица е архитектурен и културен резерват и всички къщи, който се строят, всъщност те се реставрират. Ковачевица е била много по-голяма от това, което виждаме днес. В момента се реставрират по начина, по който се е строяло преди 300-400 години.Тоест с камък, кал и дърво.

-Един брат Аргиров- толкова елегантен, дори и тук с такива хубави обувки по тези калдаръмени улици?

-Ами по-хубаво от това няма. Това е нещото, което нашите прадеди са строяли. Именно това ме привлича тук в Ковачевица. Аз асвалта и разкоша мога да го намеря на Слънчев бряг, Златни пясъци, в Испания, Италия мога да го открия. Но тука това, което виждам в Ковачевица, не мога да го намеря никъде другаде. Стремежа на местните хора тук е да запазват автентичността на Ковачевица и според мен това е най-интересното. Това привлича най-много туристи в Ковачевица – начина, по който са построени къщите, ако щете и настилките на улиците. И затова гледам, че държат много на това нещо, ние се убеждаваме в момента. Пътя, по който ходим, е направен по начин, по който са го правели преди 500 години.  Тук не може да има момиченца с токчета.. . Момиченцата с токчетата могат да дойдат тук, но трябва да свалят токчетата.

Какво прави един толкова популярен човек като теб след края на кариерата си?

-Ставайки един човек популярен и звезда е много важно да остане здраво на земята и да разбере, че това, което му се случва в момента, няма да продължи вечно. От тази гледна точка разбере ли го това нещо, след това избягва трагедийте, когато вече не си такъв, какъвто си бил. Колкото по-рано го разбереш, толкова по-добре.

-Ти кога го разбра?

-Ами ние с брат сме Телци, общо взето земни хора и го разбрахме навреме.

Даваш ли си сметка колко много момичета тогава бяха влюбени в вас?

-Тогава не си давахме сметка. Тогава всичко беше като един сън Защото всичко стана много бързо, за няколко месеца станахме изключително популярни.

Колко често се сещаш за онова време и липсва ли ти?

-Често се сещам. Ако ти кажа, че не ми липсва, няма да бъда искрен с теб. Липсва ми, защото това са незабравими мигове.

Но си щастлив сигурно, че си ги изживял?

-Щастлив съм, че съм ги изживял, но не мога да бъда сигурен, че искам да се повтори всичко.

Какво от онзи наистина интересен живот в миналото запази и до днес?

-Това, което най-ми липсва, и това, което най-често си спомням, са изживяванията ми на сцената, защото все пак, така да се каже, венецът на усилията на един артист е това, което се случва на сцената и най-вече отношението на публиката. Няма по-хубаво чувство за един артист от това да види, че публиката го аплодира, че го харесва и обича истински. Като ме попита, си мисля и се сещам за тези моменти, когато съм бил на сцената. Човек не трябва да забравя корените си, миналото си, историята си и не трябва да забравя, че е българин в нашия случай.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене